Констатирани са сериозни административни и финансови нарушения, каза началникът на РУО Иванка Киркова

Проверките срещу мен бях тенденциозни, ще обжалвам заповедта, контрира Екатерина Делинова

Заповед за уволнение на директора на ОУ „Пенчо Славейков“  е издал началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Екатерина Делинова обаче е в болничен, така че не е получила документа, според който се прекратяват правомощията й. Киркова заяви, че е взела разрешение от Инспекцията по труда, а освен това в края на октомври е изтекла синдикалната защита на Делинова. Заповедта е издадена на 4 ноември, като в 14-дневен срок уволнената директорка трябва да я получи. Изпратени са й няколко покани да се яви при нотариус Мариана Атанасова, за да я получи. Ако не го направи в посочения срок, заповедта се счита за връчена.

„Констатирани са тежки административни и финансови нарушения, утановени в резултат на множество проверки. Инспекциите от наша страна са били след сигнали от учители“, обясни Иванка Киркова за „Уча в Пловдив“. Единият касаел увеличението на заплатите на педагогическия персонал, което не било с 20%, както е договорено на национално ниво, а с 13.6. Експертите установили, че училищният бюджет има нужда от оптимизиране, още повече, че школото в Столипиново получавало допълнителни средства за работа с деца от уязвими групи. Не било ясно как се изплащат средствата за обход на учителите. Освен това за повече от 80 ученици не били предприети мерки по механизма за обхват.

Школото плащало също 4500 лева месечно за охрана, а в същото време имало назначен портиер. Мониторът от системата за видеонаблюдение бил един и той се намирал в кабинета на директора.

„Искала съм многократно писмени обяснения. Не само за лошия психоклимат, но и за останалите нарушения. Опитвахме да сложим ред с предписания, но не се получи. Училището е превърнато в ЕООД “, каза още Киркова и добави, че Делинова има наложени две наказания – забележка и предупреждение за уволнение. От началото на годината до момента имала 13 болнични листа или 168 дни, което не й позволявало да управлява адекватно училището. Директорката е писала множество жалби до различни институции срещу действията на РУО и началника.

Иванка Киркова добави още, че министърът на образованието е информиран за уволнението.

Потърсена за коментар, Делинова заяви категорично, че ще обжалва заповедта, тъй като проверките срещу нея са били тенденциозни.

„Години наред мълчах и трупах негативи след проверки, които целяха да се откажа от поста. В образованието има ужасна мафия. Спокойна съм, защото знам, че нямам злоупотреби и съм се старала да развивам училището. Не се срамувам, напротив – гордея се с това, което сме постигнали в работата с този трудент контингент деца. Ще спечеля делото в съда, разбира се, но не това е важното. Лошото е, че много директори в Пловдив и областта сме тормозени“, коментира Екатерина Делинова.

Тя поясни, че в училището са извършени два одита, предизвикани от проверките на РУО – на Икономическа полиция и на Община Пловдив, които били в полза на училището. Що се отнася до увеличението на заплатите, през второто полугодие били постигнали 20-те процента. Първоначалната сума, която дошла целево за завишението, била 300 000 лева. Разделени на броя на учителите, увеличението станало 13.6. Запазени са и финансовите бонуси. Делинова е категорична, че в Пловдив има и други директори, които не са постигнали 20% увеличение, но отношението към нея е тенденциозно.

По повод необхванатите ученици тя заяви, че вътрешните екипи са обикаляли неколкократно махалата през лятото, но въпросните 72 деца са се оказали в чужбина. Или поне това е обяснението на съседи и близки по адресите. Което тя е обяснила в докладна до РУО.

Делинова не крие, че е пускала сигнали до МС, МОН и Комисията за защита от дискриминация срещу репресиите, по думите й, на началника и Регионалното управление. Както това, че е давала обяснения по повод корупционни практики.

„Пет години и половина тормозът над мен не спря, но от 4.10.2018 г. до днес е тотален. РУО работи със сигнали, които са поръчкови, за да съсипят точно определени директори. Цената която плащаме, е висока“, заяви още Делинова.

10 КОМЕНТАРА

 1. Другарката Делинова стана директор по скандален начин по времето на правителството на БСП.Като корифей на образованието тя спечЕли кОнкурса със сто и 50 точки от …….. 150 възможни. И като я захвана тая работа само скандали, скандали и уволнения на учители.Училището върви само надолу, но на нея не и пука.С учителите в училището се държи като с ъс слуги- навиква, обижда,наказва по всякакъв повод всеки , който и се опре. Не се очудваме , че се забърка и във финансови далавери, само по адвокати и по загубени от нея дела за незаконни уволнения от училището се платиха над 40 000 лева.И тя пакси продължи по този начин-заплахи у уволнения.Даже си позволи да дискредитира политиката на правителството за увеличение на заплатите с 20 %, с лъжата, че няма пари.даже селските училища го направиха макар ,че имат по 100-150 деца, а при нас над 1000 ученици и пак няма пари.Да не говорим, че си назначи личен секретар, който да и движи дневната програма.Тая не е за съд , а за бой.

 2. Най-после си намери майстора.Извратенячка, постоянно се гаври с хората.Нагла и проста лъжкиня.

 3. Призовавам директорите на училищата в Пловдив и областта да излезнат с декларация и да разкажат истината за г-жа Киркова и да си защитят колежката.
  Учители, поверили сме ви най-скъпото си нещо на света. Отиваме спокойно на работа, знаейки, че оставяме децата в сигурни ръце.
  Не ни предавайте!

 4. Как може да се посяга на кадърните и опитни хора , като Г-жа Делинова , това е смешно , а некадърниците да бъдат поощрявани . ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ!!! Хора отворете си очите и прогледнете , как се гаврят с ЛИЧНОСТИ , които са нужни на българското НИ образование, до колкото то все още съществува и такива като нашите ПОВЯРВА ЛИ си “управници” решават съдбата на народа.
  Вярвям , че доброто ще победи и човек като Делинова , ще продължи да доброто , с което малко хора са се захванали , а именно работата с деца и особенно деца от ромски произход , което прави работата на един учител по – трудна . НО нека да не забравяме , че учител не е само професия , а призвание , което г-жа Делинова притежава в ИЗОБИЛИЕ и това БЕЗСПОРНО !!!
  Успех и вяра в доброто желая на г- жа Делинова в битката с НЕПРАВДАТА!!!

 5. Нейните проверки били поръчкови!!! Защо не говори за уволнението на колеги от нея целенасочено? Подборът се прави за премахване на неудобни колеги! Защо се представя като жертва? Тя не е достоен човек за Директор, с колегите се държи изключително нагло, оценява труда само на нейните хора! Награждава само нейни хора , измисля нарушения на други, прикрива документи и какво ли още не!!! Това ли е достойния учител , та дори Директор! Това ли е главата на едно училище, изискващо много честност и любов.

 6. Е, ще си доволен, нали ще имате нов директор. Само да видим всичките бонуси ли ще си получавате или ще ви опоскат бюджета,защото това е целта.
  А после да не ревнете, че няма пари и да се сетите за Делинова и колко добре е било.
  До учителя от училището – ти как си оценяваш училището? Мисля че малко школа могат да се похвалят с такова обстановка.
  Но старата максима важи – когато загубиш нещо, чак тогава го оценяваш.
  Така че вече не се оплаквате!

 7. Няма незаменими хора, но за този бюджет може още много да се направи и то от различни учители!!! В това училище психоклимата е изключително лош. Дори на синдикалните събрания гласуваме под нейно ръководство, а на последното даже присъстваше, за да наложи решението си. Който и да е следващият директор, изобщо няма да му е лесно, защото сегашните хора на Делинова веднага ще си сменят кожата.

 8. Кво ми ревете бе, за тази .Тя е всичко друго но не и учител.Манипулира, гази неудобните и, уволнява.Но всяко нещо си има край.Пък, че е крала , то най вероятно е така, 4500 за охрана!!?? Това да не КЦМ, бе!? КОлко е заплатата на един охранител, колко са охранителите -сигурно повече от тези на Берлинскат стена, или между двете Кореи.Стлът на управлението на другарката Делинова е същия като на севернокорейския и идол ‎Ким Чен Ун.Нали и двамата са марксисти,

 9. Всички положителни коментари си ги е писала Делинова 😂😂😂
  Беше ми учителка в Механо техникума,пълна скръб е.За подарък си поиска прахосмукачка и ние и я подарихме.Всички бяхме с шестици 😂😂😂
  Сама си казваше,че от предишните училища са я освобождавали поради несправяне.И пиеше в междучасието водка с нас

Коментарите са затворени.