Децата сами са изработили табло със своите права и задължения в клас.

Синдикатите договориха с финансовото министерство допълнителни 20 млн. лева за средното образование

Децата сами са изработили табло със своите права и задължения в клас.

Увеличение между 7 и 8% на учителските заплати се очаква от октомври. За това се договориха синдикатите на среща с министъра на финансите Владислав Горанов, на която станало ясно, че от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително 20 милиона лева. Те ще отидат целево за завишаване на месечните възнаграждения на работещите в средното образование през последното тримесечие.

Вариантите за увеличение са два – между 7 и 8%, ако се разпределят по равно между целия персонал на учебното заведение, и около 10 на сто, ако увеличението е само за преподавателите, а не и за персонала.

Училищният бюджет се изчислява на база сумата за издръжка на един ученик в дадения вид обучение (единен разходен стандарт) и броя на учениците, който се умножава по стандарта. Стандартите се определят от Министерския съвет, но евентуалното им увеличение не задължава директорите да увеличат и заплатите.

В наредбата на МОН за заплатите пък са фиксирани само минималните размери на основните възнаграждения за различните длъжности.

От „Подкрепа” настояват за поне 4% от БВП за образование, което щяло да направи устойчиво увеличението на заплатите. И припомнят, че българските учители са най-бедните в ЕС. При направената проверка за готовността за протести, 74 на сто от синдикалните членове изразили готовност за ефективни действия. Затова „Подкрепа” настоява за извънреден Отраслов съвет.