img_4607

От 1 януари заплатите на учителите в детските градини и в училищата у нас ще бъдат увеличени средно с 10%, като за всяка степен завишението ще е различно. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов, инициирана от КНСБ. В бюджета за следващата година ще бъдат заделени допълнителни 223 млн. лева за образование, обяви премиерът. По думите на Борисов правителството може да си позволи това, защото са събрани 1,6 млрд. лв. повече в бюджета в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата.

Близо 127 млн. ще струва увеличението на заплатите, което ще обхване не само учителите от детската градина до 12 клас в училище, но и помощния и техническия персонал, обясни лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

“Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде към увеличаването на минималната начална работна заплата и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите в българското училище”, заяви Такева.

Страните са се договорили да бъдат отпуснати 9 млн. лева допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал. От 1 октомври обезщетението при пенсиониране на учители е 10 брутни работни заплати, а на останалия персонал – 8. От 1 януари 2017 г. обезщетенията при пенсиониране на учителите става 10 и половина заплати, на останалия персонал 8 и половина.

12 милиона лева се дават за транспорта на децата до училище. С тях ще се купят нови автобуси и ще се ремонтират старите. Ще има финансова помощ от 1,5 милиона лева за съботно-неделните училища зад граница. Промените ще обхванат и детските градини. 11 милиона лева се дават за детските градини за подготовка за училище в 4 и 5 група.

„Изпълняваме обещанията си за реформаторска дясна политика, която инвестира в образованието” – така министърът на образованието Меглена Кунева коментира решението на правителството за увеличаване на учителските заплати.

„През тези месеци ние не пожалихме нито усилия, нито настойчивост, за да можем да убедим всички, които може би са имали своите въпроси, дали действително се прави реформа в Министерството на образованието и науката и дали в тази реформа си струва точно сега да се инвестират пари. В момента, в който някой спре да увеличава парите за образование и наука, ние ще започнем да се свличаме отново надолу”, каза още Кунева.