Решението се налага след резултатите от първо класиране за най-малките в детските градини и големия брой чакащи прием

Броят на децата в първите възрастови групи на детските градини ще се увеличи до 30 за учебната 2020/2021 година. Мотивът е, че след първото основно класиране има още чакащи за прием. Предложението на кмета Здравко Димитров ще се разглежда на сесията на Общинския съвет на 11 юни.

Решението се налага след резултатите от първи тур за прием на тригодишните, в което за 2070 места кандидатстваха 2327 деца. От тях приети бяха 1886. Неприети остават 441 деца, а свободните места са само 184.

Анализите показват, че дори за второто класиране, което е на 4 юни, директорите да обявят всички възможни допълнителни места до 25, отново ще има деца извън списъците. Във втория етап се очаква да кандидатстват и малчугани, които не са подали заявления до този момент.

Най-сериозен е проблемът в „Южен“ и „Северен“, където няма свободни бройки. Сериозният недостиг се дължи на нарастващия брой на адресно регистрирани млади семейства в тези части на града, както и на неравномерното разпределение  на деца по районите.  В „Тракия“ незаетите места са само  15, в „Западен“ – 23, в „Централен“ – 30. Най-много са в „Източен“ – 116. Независимо от разкриването на три допълнителни групи  в блоковите детски градини в „Южен“, там пак се очертава недостиг.

По данни на общината средната месечна посещаемост е 18 деца в група.

Предучилищни педагози са категорични, че е свръх силите им да организират обучителен процес с 30 деца. При това 3-годишни. И че ще имат нужда поне от помощник-възпитател.

Увеличението на броя на децата се прави за втора поредна година с решение на местния парламент. През септември миналата година се наложи да бъде гласувано завишение от 22 на 30 за първа възрастова група.