Четвъртокласници от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ благодарят в „Тетрадка за приятелство с писма и стихове“

„Тя се казва Мариета/и заради мен ще преплува морета./С нея всеки ден в училище се срещам/и приятелска усмивка усещам./В бурни игри времето минава,/като щура веселба, забава“.

Това и още десетки откровения събира „Тетрадката на приятелство с писма и стихове“ на четвъртокласници от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Във връзка с Националната инициатива за насърчаване на детското четене и творческото писане класният ръководител на 4 г – Пенка Близнакова, решила да провокира своите ученици да създават авторски четиристишия и съчинения. В които да обяснят с какво е важен съученикът, на когото държат. И ги накарала да споделят своите размисли в рими или писма.

„Целта е да насърчим доброто, да дадем възможност на другия до теб да се почувства уникален. Разгръщайки тетрадката, всяко от децата се надява да види своето огледално отражение на някоя от страниците, да преоткрие себе си“, обяснява Близнакова.

В рамките на учебните часове дискутирали темата за приятелството и какви качества трябва да притежава момчето или момичето, на което се доверяваш и допускаш по-близо до себе си. Така, докато обсъждат защо са важни приятелите, децата решили да създадат „Тетрадка за приятелство в писма и стихове“. В нея записвали авторски стихотворения, посветени на приятел в класа. Описвали го по външен вид и черти на характера с красиви думи. Споделяли в кратки разкази за свои интересни преживявания със съучениците си в училище и през ваканциите.

„Избрахме тетрадка с твърди, пъстри корици в топли цветове и поставихме началото. Учениците се разделиха на екипи според своите интереси: краснописци, творци, редактори, илюстратори, дизайнери. Творците писаха стихотворения, опитвайки да намерят най-точните рими. Художниците рисуваха илюстрации към тях, а редакторите коментираха допуснатите правописни грешки. Дизайнерите проектираха и оформяха естетически заглавните страници от разделите: Стихове за приятели, Писма до приятели, Забавна страница с гатанки, Отзиви на читатели. Всеки екип поетапно вписа творческата си работа в тетрадката“, обяснява Близнакова.

Вторият етап на литературно четене започнал за четвъртокласниците с дискусия в библиотечния кът на училището по темата: „Нужно ли е да се чете днес? Защо?“ Запознали се с писателя Десислава Грамадникова и нейното творчество. Тя пък им разкрила тайните около създаването на една книга.

Учениците разказали за своята проектна работа и прочели авторските си текстове пред гост-писателя. Грамадникова ги насърчила да продължат да развиват творческите си способности и написала послание с автограф в тетрадката на страничката за „Отзиви на читатели“. А на финала изненадала децата, връчвайки им медали „Креативни творци“. Предстои на четвъртокласниците да гостува художник, който да им разкаже за майсторството на илюстрацията.

В резултат на проектната работа до момента, съчетала в себе си елементи на Дизайн мислене, класният ръководител на четвъртокласниците наблюдава повишен интерес към четенето и писането. Учениците употребявали уместно езикови средства, работели организирано в екип, подкрепяли се, стараели се да пишат красиво и вярно, чувствали се горди от успехите си.