Нужни са около 260 преподаватели за новата учебната година в Пловдив и областта

Предложения основно за начални учители и за педагози, които да обезпечат целодневната организация на обучение в начален етап, са обявени в сайта на Регионалното управление по образованието и в Бюрата по труда. Местата са около 260. В навечерието на новата учебна година повечето градски училища са обезпечени откъм кадри или обявяват единични свободни места, докато вакантните позиции в селските школа са в пъти повече.

Пловдивските директори са привилегировани да избират средно измежду петима кандидати за място и да отсеят най-добрите, докато това съвсем не може да се каже за колегите им от малките населени места, които полагат усилия да привличат и задържат кадри, дори без опит. Неудобството да се пътува и фактът, че често учителите нямат нужния хорариум, който да им осигури пълното месечно възнаграждение (заради по-малкия брой ученици), а получават само лекторски, е причината за отлива от селските училища. Единственият вариант да си осигурат прилична заплата е да поемат часове в няколко учебни заведения.

В Маноле, например, се търсят учители по математика, философия, физика и изобразително изкуство, а в Житница по география, история, английски, предприемачество, начален етап, рисуване и музика. Недостиг на преподаватели има в училищата в Белозем, Песнопой, Бенковски, Граф Игнатиево, Войводиново.

Сред най-потърпевшите са преподавателите по музика и рисуване. Един стандартен хорариум е от 700 и повече часа. Те обаче получават предложения за по 198 часа. В Търговската гимназия се търси човек на половин щат. В Професионалната гимназия по селско стопанство в Първомай търсят учител по история, който да работи на половин щат. По същия начин стои и въпросът с преподавателя по география в ОУ „Христо Ботев” в Ръжево Конаре. За този по физика са предвидени 54 часа. В Раковски се нуждаят от учители по електроника и енергетика.

Свободните позиции в пловдивските училища са предимно за начален етап. Вакантни места са обявили в СУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „П. Хилендарски“, СУ „Симон Боливар“, ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Димитър Димов“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Гео Милев“. В ОУ „Ал. Константинов“, ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Тодор Каблешков“, СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ „Чернолизец Храбър“ търсят и учители за целодневната организация на обучение.

Поради пенсиониране на преподаватели по специални предмети, НУМТИ „Добри Петков“ се нуждае от учители за часовете по обой, цугтромбон, флейта, арфа, тромпет, фагот. Доста са и вакантните места в СУ „П. Хилендарски“ – по история, математика, български, английски, както и половин щат по технологии и предприемачество. В „Ана Май“ имат нужда от учители по икономика и козметика.

След няколко поетапни увеличения на заплатите много учители в страната са по 1200-1300 лв (без бонусите), а стартовото учителско възнаграждение е 920 лв. Според статистиката средната месечна заплата в сектора на образованието за първото тримесечие на 2019 г. е 1186 лв. спрямо 1208 лв. за всички сектори в цялата страна.