Крайният срок за кандидатстване е 2 октомври

Европейският парламент продължава образователната си инициатива – Програма за училища посланици на ЕП и през новата учебна година. Тя е насочена към ученици и средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността сред учащите за Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и за ЕП като институция.

Програмата се ръководи от най-малко един преподавател за всяка участваща гимназия. В края на годината участващите, които отговарят на изискванията и са осъществили задължителните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици и ще получат специален плакет. Учениците, ангажирани в програмата, трябва да информират връстниците си относно основните послания на ЕП, да организират честване на Деня на Европа, да провеждат европейски базари, изложби и игри, да инициират гостувания и дебати с членове на Европарламента. От старши посланиците се очаква да презентират различни политики на ЕС, свързани с правата на човека, околната среда, селското стопанство. По програмата са осигурени всички необходими материали за отделните събития.

Крайният срок за кандидатстване пред Бюрото на ЕП в България е 2 октомври. Допуснатите до участие в програмата училища ще бъдат обявени на 11 октомври.