Двете гимназии бяха обявени за победители в Програмата за училища посланици на ЕП

След оспорвана надпревара между езикови и професионални гимназии от цялата страна, две пловдивски учебни заведения бяха обявени за победители в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Професионалната гимназия по електротехника и Националната търговска гимназия спечелиха съревнованието, обявено от екипа на Бюрото на ЕП в България за 2019/2020 година. Професионалните обучители от Националната асоциация на българските европейски клубове – д-р Красимира Василева и проф. Ингрид Шикова, както и петима представители на Бюрото на ЕП, оцениха дейностите и отличиха най-активните.

В края на май тазгодишните участници в Програмата отчетоха постигнатото през необичайната година, изпълнена с предизвикателства за всички и преминала под знака на световната пандемия, причинена от коронавируса. През февруари двете училища победители посрещнаха еврокомисаря с ресор “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел. Преди това организираха информационни кампании и събития, насочени към гражданското обучение, парламентарната демокрация, срещи с експерти, конкурси, Дни на “Еразъм”.

Голямата награда за гимназиите от града на тепетата е участие в специално издание на програма „Евроскола“ на ЕП в Страсбург догодина. Те ще бъдат удостоени с плакет за Училище посланик на Европейския парламент, а младшите и старшите посланици ще получат и персонални сертификати.

Младшите и старши посланици на ПГЕЕ.

Преди броени дни младши и старши посланици се включиха в онлайн дискусия на тема: „Поуките за Европа след COVID-19. Как ЕС да бъде по-подготвен за бъдещи подобни предизвикателства“.  Учениците от ПГЕЕ Иван Петровски, Борислав Асенов, Алекс Иванов и Калоян Атанасов имаха възможност да зададат въпроси на евродепутатите Асим Адемов, Петър Витанов и Ангел Джамбазки.

Защо ЕС закъсня с хуманитарната помощта за Италия, защо се наложи помощ от трети страни, смятате ли, че икономиката на България би могла да издържи на още една вълна на вируса, бяха част от питанията на младежите. Те бяха любопитни да чуят мнението на евродепутатите относно бъдещето на програма „Еразъм“, която временно преустанови дейностите си поради световната пандемия.

Мария Габриел в Търговската гимназия.