Комплектът за 8 клас се предлага срещу 99 лева в сайт за безплатни обяви, „недокосван” учебник по руски върви 12 лева

Онлайн търговията на учебници е на път да стопи оборотите на борсите за употребявани помагала. Находчиви тийнейджъри оферират втора ръка учебници, атласи, тестове и помагала в сайтове за безплатни обяви, организират и размяна във Фейсбук. С новата тактика младежите си спестяват обиколката по щандовете. Освен това в нета се постигат най-ниските цени, защото се заобикаля печалбата на търговците.

Обикновено борсите изкупуват помагалата втора ръка почти без пари, но надуват цените при повторната продажба. В мрежата надценки няма, обясняват изкушените от електронното пазаруване. В OLX могат да се намерят десетки оферти за учебници за гимназисти и помагала за подготовка за национално външно оценяване и матура.

Комплектът за 8 клас по новата програма се предлага само за 99 лева. Продавачът от село Крумово уточнява, че миналата година е броил за него 140 и че сега е в отлично състояние. Друга от офертите дава възможност да се купят комплектите за 8 и 9 клас за общата сума от 166 лева.

Масово в обявите учениците продават на бройка, като цените варират между 6 и 12 лева. Очаквано, най-скъпи са учебниците по чужди езици, чиято корична цена също е по-висока в сравнение с останалите общообразователни предмети. Учебниците за профилирана езикова подготовка вървят между 13 и 15 лева, а тетрадките – 7-10. „Чисто нов, недокосван” учебник по руски за 12 лева”, гласи обява от „Кючук Париж”.

За амбицираните да се готвят още от септември за националното външно оценяване в 7 клас и за матурата в 12 клас има помагала с листове за отговори, критерии и точкуване само на цена от 5 лева. Тестовете по биология за кандидат-медиците обаче вървят по 25.

Иначе учебниците по математика, български, биология, география и история масово се търгуват по 5-8 лева. Христоматии могат да се намерят и за 4-5.

Обявите са толкова разнообразни, че даже учениците от професионалните гимназии могат да се снабдят с учебници по специални предмети, като например „Макроикономика” или „Обща теория на счетоводната отчетност”.

„Учебниците нямат драсканици, не са скъсани и не е писано върху тях. Състоянието им е отлично – били са в подвързии и са пазени. Ако поръчате над 50 лв, доставката е безплатна”, гласи обява от район „Северен”. Друг предприемчив продавач оферира един учебник за 6 лева, но при два поръчани цената веднага пада на 10.

Припомняме, че тази година четвъртокласниците и десетокласниците ще учат по нови учебници, което автоматично изключва офертите за употребявани помагала за тях.