Създателят на специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ бе за кратко и ректор, той е част от екипа, който възстанови мозайките в Епископската базилика

Отиде си уважаваният творец, преподавател и общественик доц. Дечко Дечев, съобщиха от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Той бе за кратко и ректор на висшето училище в периода 10 април-30 юни 2008 г. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра “Изобразителни изкуства”, създател и водещ преподавател в специалност “Църковна живопис”.

От 1998 г. той работи в областта на църковната живопис заедно с доц. Елена Кантарева-Дечева, с когото бяха изключителен тандем и в творческата работа, и в житейски план. Двамата са автори на стотици икони. Тяхно дело са стенописите на купола и олтарната абсида на храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пампорово. Следващият голям обект на тандема е катедралният храм „Св. Висарион Смолянски” в Смолян. Те са изписали иконите за централния иконостас, архиерейския трон и проскинетариите. Всички творби са създадени в духа и традицията на православния канон и наложилите се през вековете технологични норми. Двамата творци се представят мащабно и на други обекти – стенописите в храма „Св. Петка” в гр. Рила и в болничния параклис „Св.Пантелеймон” в едноименната пловдивска болница. Връх в творчеството на двамата зографи е цялостното оформление (икони и стенописи)  на храм „Св.Великомъченик Георги” в кв. Панчарево – София. Изписаните от тях икони са вече неразривно свързани с интериора на действащи храмове.

Доц. Дечев се изявява в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор е на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина.

Специализирал е в Творчески фонд на Съюза на съветските художници в Москва и Санкт Петербург. От 1980 до 1989 г. е главен художник и председател на художествения съвет в Комбинат за декоративно-монументални изкуства към Съюза на българските художници. В периода 1990 – 1999  г. е директор и управител на Арт-център към СБХ.