Ако няма отворени въпроси в историята, тя няма да е наука, смята преподавателят от гимназията по електроника електротехника Стоянка Костова

01.20_sv_p_Evtimij_seten_blagoslov

Поетапното въвеждане на новите програми може да остави дупки в знанията по история, стана ясно при представянето на проектите на МОН. По сегашните програми Средновековието се изучава в 8-и, но когато сегашните шестокласници стигнат в този клас, те вече ще трябва да учат по новите учебни програми.

Ще направим всичко възможно в рамките на осми клас учениците да не останат без познания по средновековна история, увери Радостина Николова, експерт по история в министерството на образованието. Според новите програми обаче в 8-и клас се учи световна история (XVI-XIX в.)

Учениците няма да бъдат ощетени, защото старото учебно съдържание е адаптирано, за да няма луфтове по новия закон и да няма сериозни повторения, увери шефката на дирекцията за средно образование в МОН Евгения Костадинова.

В темата “Османската империя и българите (XV-XVII)” в програмата за 6-и клас по история пък е записано, че сред очакваните компетенции от учениците е да дават пример за “съжителството между традициите на християни и мюсюлмани”. Коректният термин го назовава науката. Издателите щели да решат дали да употребят владичество, робство или съжителство в учебника.

“Ако няма отворени въпроси в историята, то тя няма да е наука. Аз лично преподавам този период от нашата история като робство, защото сме били лишени от собствена държава и сме били политически дискриминирани. Но запознавам учениците и с другите трактовки, за да си изградят свое собствено становище. Шумът, който се вдига, е неоснователе Не може да обвиняваме министерството, че сваля един учебен материал за сметка на друг. Училището не е единственият фактор за образование и възпитание, да не забравяме това”, коментира за “Уча в Пловдив” преподавателят по история от Професионалната гимназия по електроника и електротехника Стоянка Костова.

В програмите имало патриотичен акцент и по-голяма възможност за упражнения.

В 7-и клас се взема българска литература. По история пък акцентът е България в контекста на световната история, а по география – Европа, Балкански полуостров и България. Само родни са и темите по трите предмета в 10-и клас. Емблематични събития като включването на България в ЕС ще влезе в програмата по история за 7-и клас за периода за XXI век.

Проектите за нови програми важат за учениците, които през учебната 2017/2018 година ще постъпят в 1-и, 6-и и 8-и клас. Според закона за предучилищното и училищното образование срокът за внасяне на проекти за нови учебници е 12 месеца.