Три студентки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ получиха стипендии за отличен успех от Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република у нас. Това стана на официална церемония днес във висшето училище.

Отличените са Надежда Жекова, Нанси Чепанова и Микаела Джамджиян от специалност „Приложна лингвистика с китайски език“.

Стипендиантките бяха поздравени от Н. Пр. Дун Сяодзюн и от директорите на Институт „Конфуций“ в София Аксиния Колева и проф. Лиу. В поздравленията към домакините беше откроена активността на студентите и преподавателите от Пловдивския университет в реализирането на инициативи, свързани с международния академичен обмен, насочен към изучаването и популяризирането на китайския език и култура, както и наградите от участия в конкурси и творчески изяви.

Благодарствени грамоти за цялостен принос в развитието на специалностите с китайски език получиха преподавателите в Пловдивския университет д-р Елица Миланова и лекторката по китайски език Уан Ин.

Музикален поздрав на пиано и цигулка бе поднесен от студенти на ПУ и от техни китайски колеги.

Като съпътстващо церемонията събитие бе откриването на изложбата „Свят от йероглифи“, организирана от Класна стая „Конфуций“ в ПУ, чиято основна дейност е свързана с преподаване на китайския език, развитие на приятелските отношения и международен обмен в сферата на образованието, науката и културата.

Въпроси, свързани с разширяване на възможностите за образователен, научен и културен обмен с китайски образователни институции, бяха обсъдени по време на срещата между представители на университетското ръководство, Филологическия факултет и посланик Дун Сяодзюн и Ян Тиен, съветник по образованието при посолството на КНР в София.