Павел Николов от МГ е отличен като носител на сребърен медал от Менделеевата олимпиада и на бронз от Международната олимпиада по химия

Три от стипендиите на фондация „Еврика“ бяха присъдени на ученици и студенти от Пловдив. 46 са тазгодишните стипендианти, отличени за изключителни постижения в науката, техниката и обучението. Те се определят чрез конкурси или за изяви в международни средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия, биология.

Единственият отличен пловдивски ученик е Павел Николов от Математическата гимназия. Той е носител на сребърен медал от тазгодишната Менделеева олимпиада и на бронз от Международната олимпиада по химия. Наградата е на стойност 1000 лева.

Студентката от Биологическия факултет на Пловдивския университет Белослава Генова печели стипендия на името на акад. Дончо Костов за постижения в овладяването на аграрните науки, включително ветеринарните и горското стопанство. Четвъртокурсничката от специалност „Екология и опазване на околната среда“ печели 2300 лева.

Същата сума ще получи и студентът от смолянския филиал на Пловдивския университет Радослав Смаилов. На него се присъжда стипендията на името на акад. Александър Теодоров-Балан. Радослав учи в специалност „Български език и история“, носител е на множество национални награди по литература и история, печелил е конкурси за превод. Председател е на Студентския съвет на филиала.

Фондация „Еврика“ подпомага даровити деца и млади хора при реализирането на проекти в областта на науката, техниката и управлението; усъвършенстванено на материалната база за научно и технически творчество; подкрепя младите новатори и предприемачи. За изминалите 30 години от създаването си фондацията е предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2 741 студенти и ученици; помогнала е на 1 503 млади хора да участват в международни научни форуми и  да специализират в престижни центрове и компании; провела е 704 конкурси, състезания, конференции и  школи; оказвала финансова помощ на млади учени.