Учениците вече могат да кандидатстват с резултати от общински кръгове на състезания в областта на природните науки и математиката, а не и от областните кръгове, имат три дни за подаване на документи

Четвъртокласници, които искат да бъдат приети в Математическата гимназия, ще имат три дни за подаване на заявления за кандидатстване. Това предвижда проектозаповед на МОН за графика на дейностите по прием на ученици в V клас в профилираните гимназии за учебната 2024/2025 г.

Тази година МОН предложи нова, облекчаваща възможност – учениците могат да кандидатстват само с оценки от общински кръгове на състезания в областта на природните науки и математиката, а не и от областните кръгове.

Желаещите подават документи от 1 до 3 юли 2024 г. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени до 5 юли, като приетите ще могат да се запишат на 8 и 9 юли. Свободните места за втория етап ще бъдат обявени до 11 юли, от 12 до 15 юли ще тече подаването на заявления, а резултатите ще станат ясни до 17 юли. Записването на приетите ще е на 18 и 19 юли. Попълването на свободните места след второто класиране ще стане в срок, който ще се определи в заповед на министъра на образованието. На 24 юли ще бъдат обявени останалите свободни места, а попълването им е до 30 юли.

Учениците ще бъдат класирани въз основа на резултатите си от националното външно оценяване по математика в IV клас и оценки от удостоверението за завършен начален етап. По преценка на приемащото училище ще се включват също резултатите от областен кръг на олимпиадата по математика и от едно или две състезания в областта на математиката или природните науки от Календара на МОН.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.