Професор от Полша стана почетен доктор на Аграрния, АМТИИ очаква рестарт на ремонта на Жълтото училище

Три висши училища дадоха старт на новата академична година днес.

Начело на Медицинския университет от 13 септември вечерта е досегашният зам.-ректор по международно сътрудничество и проекта дейност проф. Мариана Мурджева. Тя бе избрана от Общото събрание в петък след балотаж с управителя на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов, кого изпревари само с 1 глас.

В приветствието си към студентите проф. Мурджева заяви, че инвестицията в знания винаги е била с най-добрата лихва. По отношение на образователния процес тя смята да заложи на по-високо качество на преподаване и изпитване, както и на повече практическо обучение. Това ще се постигне чрез разширяване на Симулационно-тренировъчния център. Новият ректор предвижда стипендии за успех и финансови стимули за постижения на студентите в областта на спорта, културата и други дейности. Мурджева обаче е категорична, че няма да прави компромис с многобройните ликвидационни сесии в университета и практиката да се “влачат” изпитите, както и с практиките на преписване и подсказване.

На старта на академичната година в Аграрния университет се състоя церемония по удостояване на проф. д-р Дорота Ядчак от Западнопомеранския технологичен университет в Шчечин, Полша с почетното звание доктор хонорис кауза. И тази година бе спазена традицията в първия учебен ден абсолвентите да предават на първокурсниците символите на плодородието. Студентският съвет на висшето училище организира специално градинско парти за новоприетите от отделните специалности, за да се запознаят помежду си и да разменят контакти. На срещата присъстваха и чуждестранните студенти от ЮАР.

56-та си учебна година откри и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. 2019-та минава под знака на 55-ия юбилей на вуза. Академията очаква рестарт на ремонта на Жълтото училище. Той започна на 2 ноември 2017 година, след като правителството отпусна 1 милион лева, а община Пловдив допълнителни 100 000. Сградата е национален паметник на културата от първостепенно значение и се стопанисва от АМТИИ. Дълги години средства за ремонт не се отпускаха, което доведе и до изключително лошото състояние на сградата. Реконструкцията се е забавила, тъй като се появили извънредни обстоятелства и фирмата изпълнител била принудена да изготвя и съгласува нов проект, разбра “Уча в Плодив”.