След увеличения брой заразени у нас, МОН обмисля три варианта за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си.

Решението ще бъде взето малко преди 15 септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените.

Сценариите засега са три. Най-добрият вариант е учебната година да започне нормално – с всички ученици и учители. А най-лошият е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година – изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант – при него часовете ще се редуват – част от тях ще са дистанционно, а други – присъствено.

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на бъдещите първокласници.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

„Безспорно няма да е точно този сценарий – изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини – вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От министерството обмислят и изцяло нов метод – на смесено обучение – част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият – в клас.