Наградените учители заедно с началника на РУО - Пловдив Антоанета Пакова, директора на СУ "П. Автимий" Валентина Стоенчева и директора на СУ "Проф. Асен Златаров" в Първомай Чавдар Здравчев.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов връчи наградите в рамките на националния форум „Училища с иновации за бъдещето“

Повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии от 2023 г.

Наградените учители заедно с началника на РУО – Пловдив Антоанета Пакова, директора на СУ “П. Евтимий” Валентина Стоенчева и директора на СУ “Проф. Асен Златаров” в Първомай Чавдар Здравчев.

Трима учители от Пловдив и областта бяха наградени от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов за принос в развитието на съвременното образование. Началните педагози Десислава Манева от ОУ „Райна Княгиня“ и Гергана Иванова от СУ „Патриарх Евтимий“, както и преподавателят по история от СУ „Проф. Асен Златаров“ в Първомай Деспина Момчилова получиха плакети за прилагани от тях иновативни подходи в процеса на обучение.

На официалната церемония в зала 3 на НДК днес бяха отличени 36 иновативни учители от цялата страна. „Мисията на училището е да бъде прозорец към бъдещето. Учителите иноватори са онези смели хора, които търсят начини да предизвикат интерес у децата, да оставят у тях трайното усещане, че могат да бъдат откриватели и изследователи, и да бъдат подготвени за онова неизвестно бъдеще, пълно с предизвикателства, заяви министърът в приветствието си към участниците във форума „Училища с иновации за бъдещето“. На него бяха представени постижения в областта на иновативното обучение.

542 са иновативните училища в България, 43 от тях са в Пловдив.

Десислава Манева получава отличие за интегриране на уроци в STEM среда с изцяло интерактивен характер.

Иновация на Гергана Иванова е свързана с Lego for education – учениците учат чрез правене и опознават света. Чрез образователната платформа учениците развиват базови дигитални умения за работа с графична, текстова и мултимедийна информация, формират алгоритмично и творческо мислене.

Прилагане на съвременни интерактивни и класически техники, съчетани с дигитални ресурси, обучение по модела на обърнатата класна стая, инструментите за творческо мислене на Едуард де Боно и метода 6 мислещи шапки, мозъчна атака са основание награда да получи и Деспина Момчилова. С нейна помощ в часовете по история учениците изработват и мисловни карти.

Повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии от 2023 г., обяви министърът. Той обясни, че предстои промяна в наредбата за закрила на деца с изявени дарби. Тя ще позволи всички ученици, спечелили златни, сребърни или бронзови отличия от международни олимпиади, да получават стипендии. В момента възнаграждение се отпуска на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място. В същото време класирането при някои международни олимпиади се извършва в медали (златен, сребърен и бронзов), а не по места (първо, второ и трето). Затова не всички медалисти могат да получат стипендии.