228 участници от цялата страна се включиха в конкурса на Българската асоциация по информационни технологии, подкрепен от МОН

Трима учители от Пловдивска област получиха награди за дигитални новатори в образованието. Общо 13 педагози от цялата страна бяха отличени в четири категории – за иновативен подход, най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители, технологични иновации и мултиплициране на иновативни учебни решения. Общият брой кандидатури, подадени за участие в конкурса, са били 228, отчетоха организаторите от Българската асоциация по информационни технологии.

Конкурсът „Дигитални новатори в образованието“ се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката, като целта е да отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение от 1-ви до 12-ти клас.

В категория „Иновативен подход за преподаване“ на първо място е класирана Мария Домовчийска – преподавател по математика и информатика в ОУ „Христо Ботев“ в Раковски. Тя е и зам.-директор на училището. Другите две награди за педагози от областта са в категория „Мултиплициране на иновативни учебни решения“ и те са учителя по музика от СУ “Св. Патриарх Евтимий” – Даниела Попова, и за преподавателя по география и икономика Албена Кискинова от ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ в Куртово Конаре.

Учителите, спечелили първо място, получиха парична награда от 1000 лева, продукт за киберзащита на персонални компютри, ваучери за посещение на курсове по избор и ваучер за професионално ориентиране на учениците за цялото училище. На класиралите се на второ и трето място бяха връчени различни електронни устройства, продукт за киберзащита, ваучери за курсове по изборе и ваучер за професионално ориентиране за цялото училище.

По мнението на учителите, участвали в конкурса, „неочакваната“ учебна година дала много възможности да „надскочат себе си“, да излязат „от коловоза на ежедневието“, да открият „нови начини на вдъхновение“, както и „незаменими възможности за обучение, които могат да съществуват само в онлайн среда“. Учителите изразили своето убеждение, че дигиталните уроци и ИКТ са приложими и са бъдещето на съвременното училище, както и че дистанционната форма се оказа ефективен метод на преподаване и може да се прилага успоредно с нормалния учебен процес.

„Учителският труд е многодневен, дългогодишен, всеотдаен, но често неблагодарен. Признанието идва със закъснение, понякога отеква без да бъде чуто. Късно осъзнаваме колко са помогнали учителите ни, за да станем знаещи, можещи и реализирани хора. Затова е важно да има подобни награди. С тях стимулираме цялата култура на образователни иновации, които се случват именно благодарение на енергията на учителите“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на церемонията по награждаване на победителите.