При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище, каза образователният министър Красимир Вълчев

Трима учители и медицинска сестра са диагностицирани с коронавирус, обявиха от областната администрация.

Пореден случай на заразен учител в ОУ „Душо Хаджидеков“, който е дал положителна проба на 21 октомври. Той е преподавал за последно на 16 октомври, използвал е лични предпазни средства, затова не се налагат допълнителни противоепидемични мерки.

Положителен на КОВИД-19 е и учител от ПГ по архитектура, строителство и геодезия. Той е диагностициран на 20 октомври, използвал е лични предпазни средства и не се налагат допълнителни противоепидемични мерки.

Сходен е случаят в ПГ по хранителни технологии и техника. Заразеният учител там също е установен на 20 октомври. Използвал е лични предпазни средства, не се налагат допълнителни противоепидемични мерки.

С коронавирус е медицинска сестра от детската ясла в село Труд. Положителният тест е от 20 октомври. Направено е предписание до директора на детското заведение за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства. Под карантина са поставени контактните  деца и  персонал на яслената група.

При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище, посочи образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. Той призна, че с идването на сезонните вируси и грипа, съчетани с коронавируса, ще се стигне до усложняване на обстановката, затова е избрано това правило.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър.

Засега маски в час не се предвиждат, а само в двора на училището при смесване на паралелките. При провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.

Стриктен пропускателен режим  на входа без струпване на хора, до 6 човека на една маса в ресторантите и работа на нощните клубове с 50% от капацитета  при намалени нива на музиката. Това са част от мерките, които обсъдиха и одобриха на среща при областния управител Дани Каназирева представителите на бранша.

Днес до 17 часа търговските вериги – хранителни и промишлени, включително и трите мола, трябва да  предоставят своята организация спрямо площта на обекта, а утре до края на работния ден същото ще направят и заведенията.