Проф. Иван Чобанов с наградата.

Катедрата по славистика на ПУ подписва договор с Университета Градец Кралове, разкриват специалност „Български и португалски”

Преподаватели дариха ценни издания за Откритата академична книжарница в рамките на Международната конференция „Паисиеви четения”

Проф. Иван Чобанов с наградата.

Трима преподаватели на Пловдивския университет получиха юбилейните награди за принос във филологията на церемонията по откриване на Международната конференция „Паисиеви четения”. Тазгодишният престижен форум, на който участват 234 учени от 12 държави, е посветен на 45 години от основаването на филологическите специалности във висшето училище. Със статуетки за принос в развитието на Филологическия факултет бяха удостоени проф. Иван Чобанов, доц. Владимир Янев и доц. Йордан Костурков.

Във Филологическия факултет днес се преподават над 60 специалности в бакалавърска степен, 28 са магистърските програми. Факултетът е дал и най-много ректори  – проф. Огнян Сапарев, проф. Иван Куцаров и проф. Запрян Козлуджов.

В приветствието си към участниците деканът на факултета проф. Вера Маровска се върна в годините назад, за да припомни имената и събитията, поставили началото и добави, че днес вече имат сключени 50 договора с чужди университети за обмен на студенти и преподаватели. От догодина към пъстрата палитра езици се добавя и португалски, тъй като факултетът ще разкрие специалност „Български и португалски”.

В рамките на конференцията е включена секция, посветена на 40 години от откриването на славистиката в университета. Тя бе открита от Деян Костич – първи секретар на посолството на Република Сърбия у нас, Дагмар Остршанска – директор на Чешкия център, и Ярослав Годун – директор на Полския институт. Катедрата по славистика предстои да подпише договор с университета Градец Кралове, анонсира доц. Жоржета Чолакова.

Катедра „Руска Филология“ отбелязва 45 години от създаването си. При откриването на Секция „Руски лингвокултурен дискурс: хипотези, маршрути, мостове“ утре в Университетската библиотека, приветствие ще отправят гостите от Московски държавен университет „М. В. Ломоносов“, Тракийски университет „Демокрит“, Комотини, Гърция.

Преподаватели дариха ценни издания за Откритата академична книжарница, която бе открита в рамките на конференцията. На щанда можеха да се видят сборници на проф. Клео Протохристова, доц. Христина Тончева, доц. Елена Гетова. Повечето от изданията са в ограничени тиражи и не могат да се намерят в магазинната мрежа.

Доц. Владимир Янев получава статуетката.