„Оставам да уча в България, защото за мен усилията и мотивацията са субективна единица, която не зависи от средата“, казва зрелостничката от Хуманитарната гимназия Кристина Въчкова

Трима пловдивски гимназисти се представиха отлично и бяха обявени за лауреати на националния кръг на олимпиадата по философия, който се проведе през уикенда в Смолян.

Отличен (6) получиха общо 14 ученици от 11 и 12 клас. Сред тях са зрелостниците Кристина Въчкова от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ (463 точки) и Райна Гочева от ЕГ „Пловдив“ (439 точки), както и 11-класникът от ЕГ „Иван Вазов“ Владимир Китанов (458 точки).

В продължение на 4 астрономически часа учениците решаваха тест с 10 въпроса от история на философията и писаха на компютър по един от зададените от Националната комисия философски фрагменти. Тестът предполага познаване на основните идеи на философи, включени в общообразователната и профилираната подготовка.

Желаещите да участват в класирането за разширения национален отбор за международната олимпиада в Гърция трябваше да преведат три фрагмента на един от трите езика: английски, немски и френски.

Зрелостничката от 12 б клас на Хуманитарната гимназия, която се класира на пето място сред 34 ученици във втора възрастова група от цялата страна, ще се възползва от правото да запише специалност „Философия“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ без да полага приемен изпит. Кристина казва, че интереса си към философията събуждат преподавателите й в училище. Не по-малка е страстта й към литературата – пише стихове и проза и е един от най-младите автори със свои произведения в  пловдивския сайт за литература  “PlovdivLit”. Посещавала е курсове „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия” в Модерна академия на изкуствата ,,Синдикат’’.

„Чета предимно съвременна поезия, може би затова, когато пиша, акцентът е върху  фрагментарното, деструктивното, играта с думи, многозначителността на смисъла и образите“, казва Криси. Тя е автор е и на къси разкази, които пише на същия принцип като поезията. Набляга на екзистенциалното, на премълчаното, но себеразкриващо се. Любимите й автори  са Гюнтер Грас, Самюъл Бекет, Владимир Набоков. А що се отнася до философите, предпочита Ницше, Фуко, Мерло-Понти, Бенямин и Кант.

На въпроса защо иска да учи в България, зрелостничката отговаря: „Вярвам, че и тук мога да получа качеството на образование. Защото за мен усилията и мотивацията са субективна единица, която не зависи от средата“.