„Оставам да уча в България, защото за мен усилията и мотивацията са субективна единица, която не зависи от средата“, казва зрелостничката от Хуманитарната гимназия Кристина Въчкова

Трима пловдивски гимназисти се представиха отлично и бяха обявени за лауреати на националния кръг на олимпиадата по философия, който се проведе през уикенда в Смолян.

Отличен (6) получиха общо 14 ученици от 11 и 12 клас. Сред тях са зрелостниците Кристина Въчкова от Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ (463 точки) и Райна Гочева от ЕГ „Пловдив“ (439 точки), както и 11-класникът от ЕГ „Иван Вазов“ Владимир Китанов (458 точки).

В продължение на 4 астрономически часа учениците решаваха тест с 10 въпроса от история на философията и писаха на компютър по един от зададените от Националната комисия философски фрагменти. Тестът предполага познаване на основните идеи на философи, включени в общообразователната и профилираната подготовка.

Желаещите да участват в класирането за разширения национален отбор за международната олимпиада в Гърция трябваше да преведат три фрагмента на един от трите езика: английски, немски и френски.

Зрелостничката от 12 б клас на Хуманитарната гимназия, която се класира на пето място сред 34 ученици във втора възрастова група от цялата страна, ще се възползва от правото да запише специалност „Философия“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ без да полага приемен изпит. Кристина казва, че интереса си към философията събуждат преподавателите й в училище. Не по-малка е страстта й към литературата – пише стихове и проза и е един от най-младите автори със свои произведения в  пловдивския сайт за литература  “PlovdivLit”. Посещавала е курсове „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия” в Модерна академия на изкуствата ,,Синдикат’’.

„Чета предимно съвременна поезия, може би затова, когато пиша, акцентът е върху  фрагментарното, деструктивното, играта с думи, многозначителността на смисъла и образите“, казва Криси. Тя е автор е и на къси разкази, които пише на същия принцип като поезията. Набляга на екзистенциалното, на премълчаното, но себеразкриващо се. Любимите й автори  са Гюнтер Грас, Самюъл Бекет, Владимир Набоков. А що се отнася до философите, предпочита Ницше, Фуко, Мерло-Понти, Бенямин и Кант.

На въпроса защо иска да учи в България, зрелостничката отговаря: „Вярвам, че и тук мога да получа качеството на образование. Защото за мен усилията и мотивацията са субективна единица, която не зависи от средата“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.