Трима пловдивски ученици са задържани за подаване на фалшива информация за бомби в училища.

ГДБОП задържа първо 16-годишен младеж като втори подател на злоумишлени сигнали за взривни устройства в учебни заведения. Установен е неговият приятел, с който са пращали мейла и са създали Телеграм канал, чрез който да упражняват натиск.

На 31 март до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП са били изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас. Изискани са данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителният мейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането му.

Задържани са и двама младежи на 15 години за подаване на фалшива информация, те също са ученици от Пловдив. Тийнейджърите създали група, в която да търсят последователи, а целта им е била чрез тях да спечелят финансови облаги. От сряда насам са пращали множество мейли до различни институции и училища със заплашително съдържание.

В цялата страна задържаните за фалшиви сигнали са 8 младежи.

„След понеделник, когато бе установена хакерска атака, идваща извън страната, се появиха още последователи. От сряда говорим за заразно явление. Доста непълнолетни и пълнолетни се увлякоха по тази тенденция, всички са установени“, заяви на извънреден брифинг главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Според разследващите става дума по-скоро за подражатели, отколкото за стимулирана и организирана чуждестранна хакерска атака.

Образувани са досъдебни производства и на замесените ще се търси наказателна отговорност. Те могат да получат до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева.