Само 30 на сто от зрелостниците заминават в чужди университети, останалите избират да продължат образованието си у нас, отчита директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов

Тенденцията от предходните няколко години 50 на сто от успешно завършващите зрелостници да заминават да учат зад граница, вече не е така отчетлива. Това сочат наблюденията на директорите на водещи пловдивски учебни заведения, чиито възпитаници са носители на престижни отличия от национални и международни олимпиади и състезания и са печелили награди от световни конкурси. Около 30 на сто от учениците, които се дипломират в Математическата гимназия вече са приети в чужди университети. Великобритания остава фаворит като дестинация, въпреки несигурността там покрай Брекзит. Повишава се интересът обаче към държави като Германия, Холандия, Белгия, Дания и Австрия.

„Учениците си дават сметка, че вече разликата в обучението между чуждите университети и тези у нас не е толкова драстична. Не е зе пренебрегване и фактът, че висшето образование у нас е субсидирано“, коментира директорът на МГ Ивайло Старибратов, който днес връчи дипломите на своите зрелостници на тържествена церемония в Грандхотел Пловдив.

Тримата пълни отличници на випуска – Таня Оцетарова, Цветомира Памукчиева и Зорница Асандска, ще бъдат предложени и за национални дипломи. Освен, че завършват с 6.00, и трите момичета имат изяви в множество състезание и инициативи.

С пълна стипендия, която покрива изцяло разходите за обучение, е приета в Университета в Стандфорд Таня Оцетарова. През 2017 тя представи България на едно от най-големите научни състезания – Intel ISEF в Лос Анджелис, Калифорния, както и на най-голямата лятна изследователска школа в света (RSI) в Масачузетския технологичен институт (MIT). Пловдивското дарование спечели и наградата на Американското почетно математическо общество за най-добър математически проект в областта на комбинаторната геометрия. Таня е избрала специалност „Математика и компютърни науки“.

Физика в Саутхемптън ще учи другата пълна отличничка ва випуск 2018 на Математическата гимназия ЦветомираПамукчиева. Тя получава 3000 паунда стипендия за постиженията си.

С 6.00 завършва и Зорница Асанска, която е приета „Компютърни науки с мениджмънт“ в един от най-старите британски университети – Единбургския.

Лауреатът от националната олимпиада по география обаче Стоян Михайлов, който завършва с успех 5.97, е избрал да остане в Пловдив. Амбицията му е да учи медицина и усилено се готви за изпитите, макар че е стигал национални кръгове на олимпиади по химия, биология и математика.

„Пожелавам на всеки от вас да намери своя път, който да сбъдне мечтите му“, пожела Старибратов на зрелостниците. Те път аплодираха бурно всички учители, на които до голяма степен се дължат успехите им.