Пловдивският отбор.

Домакините от ПГ по вътрешна архитектура и дърбообработване отвориха работилници си, за да представят новите австрийски тезгяси, CNC рутер и струг, банциг за макетиране

Професионална гимназия по дървообработване и строителство – Хасково.

Триетажно легло от чамова иглолистна дървесина, изработено в часовете по практика на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, спечели първо място на националното състезание „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“, организирано от МОН. Ученици от 9 професионални гимназии и професионални паралелки в средните училища си дадоха днес среща в Пловдив, за да представят продукцията си от настоящата учебна година. Домакините спечелиха в категория „Мебели“ с детско обзавеждане, презентирано от Кирил Николов, Румен Чапанов и Делко Иванов. Тримата са автори на проекта, който впечатли журито от представители на бизнеса и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. За безопасността на децата момчетата предвидили решетки на долния и горния ред на леглото, както и заоблени ъгли. А за улеснение на майките – чекмеджета за завивките. В добавка изработили и мини табуретки с разноцветна тапицерия.

Пловдивският отбор.

Всеки отбор се представя с по трима участници в категориите: мебели за обзавеждане, стилни мебели и дърворезба.

На второ място в този раздел се нареди Професионална гимназия „Алеко Константинов“ – Свищов, която се представи със сервизен шкаф с пуш-бутон с магнит за отваряне.

„Предвидихме и скрито чекмедже, което може да се вдига нагоре и надолу, както и изваждащо се кошче за отпадъци“, обясни отборът в състав Атанас, Стоян и Радослав. И тримата са категорични, че след като завършат ще се реализират по специалността си, дори имат амбицията за собствен дърводелски цех.

 

Отборът на Свищов.

Сгъваемият творчески кът на Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии – Ямбол, донесе призово място в категория „Стилни мебели“. Секционният шкаф може да се превръща в работно бюро. Демонстрация как това е възможно за по-малко от 5 минути направиха Пламен, Петър и Божидар, които успяха да впечатлят експертите от комисията. Кътът за творческа работа е с механизъм с плавно затваряне и реално намира приложение в арт кабинетите на училището.

Второто място в раздела бе отредено на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура в Русе. Ученическият отбор представи преградна решетка за разделяне на две функционални зони, която може да се използва както за дома, така и за заведение. Изработена е от липа и двойно матирано стъкло за пречупване на светлината, а композицията на модулите е шахматна, за да могат да се местят.

Маса от дънер за ловна хижа и пано за стена за механа презентира Митко Чилев от Професионалната гимназия по дървообработване във Велинград. Десетокласникът обясни, че дънерът е обработван с безвреден воден лак и байц за уеднаквяване на цвета. С помощта на учителите по практика измайсторили върху паното мома с кобилици край чешмата, музиканти и танцьори за Гергьовден на фона на възрожденска къща. Училището зае второ място в категория „Дърворезба“.

Отборът на Велинград.

Целта на надпреварата е да даде възможност на учениците да покажат професионални умения за изработването на стилни мебели и да представят изделията си. Творчество и артистичност, прецизност и качество на изработката, аранжиране и презентиране на колекцията са основните критерии, по които експертното жури от представители на бизнеса и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост оценявяше ученическите изделия.

Всички участници от градовете Свищов, Русе, Троян, Велинград, Варна, Ямбол, Хасково, Сливен и Пловдив получиха предметни награди, а за призьорите в трите категории имаше грамоти, купи и плакети.

Докато учениците  се състезаваха, техните ръководители направиха обиколка из работилниците на ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване, за да се запознаят с най-новите машини и модерно оборудване. Директорът Константин Костадинов показа новите австрийски тезгяси Zipper, закупени по националната програма за подкрепа на дуалното обучение, CNC рутер и струг, банциг за макетиране.