Симона Маринова получи плакет, грамота и парична премия за множеството отличия на световни състезания и олимпиади от директора на ОУ „Драган Манчов“ Десислава Стаменова

„Трябва да разбираш математиката, за да ти е лесна и забавна, а за да я разбираш, иска се да учиш“, казва 9-годишната Симона Маринова. Освен, че може да се похвали с десетки престижни награди от математически състезания и международни олимпиади, днес тя стана първият носител на наградата „Драган Манчов“. Всъщност изключителните успехи на третокласничката дават основание на ръководството на ОУ „Драган Манчов“ да учреди годишна награда за изявен ученик. Днес на импровизирана церемония в училищното фоайе тя получи плакет, грамота и парична премия от 300 лева от директора Десислава Стаменова. Сумата ще бъде използвана за такси за участие в бъдещи състезания.

На въпрос как успява да се запали по математиката, когато за повечето й връстници решаването на задачи е мъчително задължение, Симона посочва майка си. Виолета Маринова е преподавател по информатика в Математическата гимназия и прави така, че дъщеря й да заобича цифрите още като съвсем малка, а в горните групи на детската градина тя вече е „заразена“ и сама изявява желание да се явява на конкурси.

Само за изминалата учебна година математическото дарование има участие в 6 международни състезания, като едно от най-престижните й отличия е златният медал от престижната Хонгконгска олимпиада. А от WWI печели сребро. Симона попада и в челната тройка на турнира „Математика без граници“.

„По-сложните задачи са ми по-интересни, смешното е, че греша не на тях, а на лесните“, признава третокласничката.

Нейни три авторски задачи попадат в сборник, заедно с тези на още 16 млади математици от I до V клас. Децата са членове на клуб „Математически таланти“. Ръководител на проекта е математикът Любомир Любенов, който организира участието на български ученици от в престижни международни състезания. Ето една от задачите на Симона: „Мравка се изкачва с 6 см нагоре по стълб през деня. И се спуска надолу с 3 см през нощта. Стълбът е висок 30 см. За колко дни мравката ще се изкачи най-горе?“

Освен на подготовката в училище и на класната си Марияна Черкезова, третокласничката развива уменията си и в „Академия 21 век“. Следващата година й е изключително важна, тъй като амбицията й от 5 клас да учи в Математическата гимназия.

Талантите й не свършват само със скоростното решаване на сложни задачи. Участва в национални кросове по лека атлетика, от които има 10 медала, занимава се с колоездене, рисува, а първата й задача в началото на ваканцията е да си набави книгите от летния списък. Част от които ще чете на морския плаж.