Творческият екип от 20 ученици от първомайското СУ „Проф. Асен Златаров“  започва с траките, славяните и древните българи, завършва с подписването на Санстефанския договор

Третокласници събраха българската история в електронна книга, при това в условията на дистанционно обучение. Инициатор на идеята е преподавателят Невена Чалъкова, която оформила екипите и поставила задача кой за какъв период да издирва информация. След което се заела с оформлението. Книгата албум е своеобразна визитка на 3 б от първомайското СУ „Асен Златаров“ за края на учебна година.

Всеки от историческите етапи е представен с текст и снимки в една страница, като децата разпочват с траките славяните и древните българни, разказват за хановете Аспарух, Кубрат, Крум и Омуртаг, за създаването на славянските букви от братята Кирил и Методий. Специално място е отделено на княз Борис I – покръстител на българите и на Златния век на книжнината при управлението на цар Симеон. Представени са и мрачни страници от историята ни, каквото е завладяването на България от Византийската империя. Със снимки и интересни факти от живота им в книгата присъстват Асеневци. Децата припомнят как България пада под османска власт, какъв е бил животът на българите в Османската империя, разказват, че още през 15 век хайдутите повеждат въоръжена борба срещу чуждата власт. В електронното издание намират място въстанията през 15-17 век, Българското възраждане, Паисий като първи будител и неговият последовател Софроний Вранчаски, българските учители духовници, Петър Берон и неговият „Рибен буквар“. Не са пропуснати новите български училища и първият учител Неофит Рилски, борбата за независима църква. Достойно място е отделено на борците за национална свобода Левски, Ботев и Раковски, на Априлското въстание и Хвърковатата чета на Бенковски и Ботевите четници.

Въпреки, че са само на 10 години, децата, с помощта на родителите си, събрали информация за подготовката и избухването на Априлското въстание, като не пропуснали да споменат ушиването на знамето със заветните думи: „Свобода или смърт“. Последната глава е посветена на Руско-турската война и подписването на Санстефанския мирен договор. А на финалната страница са изписани имената на всички 25 съставители на изданието.

1 КОМЕНТАР

  1. Здравейте, къде мога да намеря линк към книгата.

Коментарите са затворени.