Петте паралелки в ОУ „Яне Сандански” смениха местата си на открит урок по човек и природа, търсиха скрити растения и животни

20170419_132612

Третокласници си размениха класните стаи за открит урок по човек и природа. Учениците от ОУ „Яне Сандански” седнаха на чиновете на съучениците си в съседните кабинети и се озоваха с нови учители за обобщителния урок „Растителен и животински свят”.

Всички ученици бяха разделени на случаен принцип в 4 големи групи и работиха заедно по поставени екипни задачи. За да разбере в коя стая е разпределено, всяко дете си изтегли разноцветно листче с усмивка, на което бе изписан и номерът на кабинета. След като изгледаха филмче с интересни факти и научиха, че езикът на жирафа е дълъг 45 сантиметра, а крокодилът гълта камъни, за да плува по-лесно, третокласниците трябваше да търсят скрити в стаите картинки на растения и животни. Всяка от групите разполагаше с минута време, за да ги намери и нанесе в кръстословицата на мултимедийната дъска. Третото предизвикателство бе свързано с таблото „Средата на живот”. Задачата на децата бе да потърсят поставени в пликове картинки, да ги оцветят и нанесат правилно спрямо мястото, за което се отнасят – равнина, планина, вода или въздух.

20170419_134422

Всички заедно бяха зрители на петминутен филм за защитените видове, вписани в червената книга, който бе прожектиран във фоайето.

„Идеята за размяна на местата е децата да се срещнат с други свои съученици, да бъдат с различен от учителя, с когото са свикнали и видят различен подход. Беше им изключително интересно и всички работиха активно по поставените задачи”, обясни преподавателят Валя Рашева.

Третокласнците в училището са обединени и в литературна изложба. Всеки месец те избират изучаван автор, когото представят чрез любимо заглавие, герой, илюстрация или отговор на литературен въпрос. Последният месец е посветен на Джани Родари.

20170419_150306