Уроци на трима пловдивски учители от ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Райна Княгиня“ и ОУ „Яне Сандански“ попаднаха във финалната селекция на националната инициатива за здравословно хранене „Умници гладници“

Колко грама захар има в бисквитите, шоколада и желираните бонбони и какво е препорачителното количество в дневния режим на децата проучваха третокласници от ОУ „Васил Петлешков“. Те влязоха в ролята на лаборанти и установиха, че прекомерното количество лакомства, което децата приемат, вреди на здравето им.

Проучването е само едно от заданията в рамките на интердисциплинарен урок, реализиран от учителите Калина Даскалова, Антония Ангелова и Йорданка Начева от ОУ „Васил Петлешков“. Осъществен в часовете по литература, технологии и предприемачество; математика и физическо възпитание, той попадна в крайната селекция на националната инициатива „Умници гладници“. До финала достигнаха разработени и реализирани уроци на още двама пловдивски начални учители – Нина Иванова от ОУ „Райна Княгиня“ и Дора Балджийска от ОУ „Яне Сандански“. Те ще бъдат публикувани в сборник, съставен от проф. Людмила Иванова, в който, освен принципите на здравословното хранене, са представени методиката за провеждане на интерактивни уроци и разработки на учителите по темата.

През изминалата година Лидл България, в партньорство с Асоциация „Родители“ и с подкрепата на МОН, стартира инициативата за здравословно и балансирано хранене на децата от 1 до 4 клас. В рамките на кампанията се проведе конкурс, в който учителите, заедно с децата, създаваха забавни и полезни уроци за храненето. Във финалната селекция от конкурса попаднаха 15 урока, сред които са и трите пловдивски.

В инициативата на ОУ „Васил Петлешков“ са взели участие деца от вторите и третите класове. След прочита на предложеното начало на приказка учениците трябвало да влязат в ролята на специалисти и да предположат защо главният герой има нужда от промяна. Задачата им била да му изготвят дневен хранителен режим, използвайки брошури на хранителни вериги, и да сглобят балансирано и разнообразно меню.

След като учениците от 3. клас получили писмото на второкласниците, те се запознали подробно с историята на главния герой Топчо, феята Здравка и препоръките на специалистите от втори клас. Тогава се изправиха пред проблемна ситуация – Топчо решил да не спази обещанието си и упорствал да получи обичайното си огромно количество захарни изделия. Тяхната задача била да помогнат на феята Здравка да го убеди, че не бива да се злоупотребява с тях. Децата участвали също в драматизация на приказка за момче с вредни хранителни навици, където демонстрирали новите си знания, а в края на заниманието правили дихателни упажнения и йога.

Нина Иванова от ОУ „Райна Княгиня“ реализирала идеята си за урок по здравословно хранене със своите първокласници. След като им представила презентация и провели дискусия как да постигнем баланс и разнообразие, защо са важни водата, движението и спортът, децара рисували на тема „Любимата ми здравословна храна“. През следващите учебни часове затвърдили усвоените знания с две дидактични игри. Иванова предварително изготвила табло и кратка презентация за припомняне на основните принципи на здравословно хранене. За първата игра „На пазар за здравословни храни“ децата имали 10-12 минути за разпределяне на хранителните продукти по групи в кошници. Във втората игра за оформянето на хранителна пирамида върху бял картон участвали и родителите. По време на третата практическа част всички заедно приготвили здравословни и нестандартни ястия (предястие „Калинки“, салата „Гъбки на полянка“, десерт „Плодов таралеж“).

С първокласници реализира урока си и Дора Балджийска от ОУ „Яне Сандански“. Темата за здравословното хранене била въведена със стихотворението „Обичам плодове“. За играта „На пазар“ използвали пластмасови чинии и прибори за хранене, дървени клечки за зъби, кутия с измити и нарязани плодове, приготвени от родителите. Учениците били разделени на групи. Продавачът трябвало да познае по описанието плода (без да вижда изображението), а клиентът държал карта на продукта, който иска да купи.