Антистрес топки с ориз, парад на хвърчилата и уроци по арменски на празника „Нашият чуден свят” в Арменското училище

DSCF0898

Третокласници преписват Паисиевата „История славянобългарска” в навечерието на Деня на славянската писменост и култура. Ентусиастите от 3 б клас на Арменското училище представиха проекта си на днешния празник „Нашият чуден свят”, на който учениците твориха, спортуваха и правиха научни експерименти.

След като препишем докрай „История”,  ще рисуваме и портрет на Паисий Хилендарски, обясниха учениците. Всеки от тях има по няколко страници, които да препише ръкописно. Подвързията вече е готова, а върху корицата, освен заглавието на знаковата творба, има и снимка с образа на Хилендарския монах. На първа страница ще бъдат изброени имената на децата, участвали в преписа. Той ще бъде дарен на общината или Регионалното управление на образованието по повод 11 май.

DSCF0907

Шатри с ателиета изпъстриха днес двора на училището за празника. В ателието по руски петокласници четоха на малките ученици приказки и истории за Русия на малките, а след това им дадоха да оцветяват матрьошки и любимите герои Маша и Мечока. Второкласниците научиха и кои са десетте топ забалежителности на най-голямата по територия държава в света. Мобилно приложение за учене на арменски демонстрираха на таблетите си шестокласници. На желаещите да научат арменската азбука те дадоха да сглобяват пъзели.

DSCF0902

Коя е по-топлопроводима – желязната или медената пръчка, попита седмокласник посетителите на работилницата за наука. След което направи експеримент със спирт и вода.

Фрешове и арменски захарни изкушения примамваха гостите, сред които и председателя на Общинския съвет Савина Петкова, на кулинарния щанд. Децата предлагаха пресни сокове, домашна торта с медени блатове, бонбони от ядки и сушени плодове.

DSCF0901

Проект „Ябълката” представи фантазиите на учениците за това как е застъпен символът на плодородието, младостта, любовта в приказките и митологията.  Интерактивна игра ала „Аз обичам България” провери знанията на учениците за страната ни. На щанда от миналото момчета и момичета донесоха спомени от баби, дядовци и родители и показаха тетрадки, униформи и учебници. Първолаците си направиха парад на хвърчилата, а децата от 2.клас майсториха от отпадъчни материали картички, антистрес топки с ориз, катапулт от балони и пластмасови чаши.

Приложно колоездене, състезание със скейтборд и шахтурнир бяха предизвикателствата за спортните фенове. Музикалните таланти на училището, начело с нашето момиче от Детската Евровизия Лидия Ганева, блеснаха на откритата сцена в двора.