Гл. ас. Снежана Русинова от БАН направи презентация от пътешествието до Антарктида в СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Третокласници от иновативната паралелка, която се обучава по метода на дизайн мисленето, решава екологичен проблем, изкуствен интелект и родителите помагат

Променящите се климатични условия влияят на растежа на растенията и може да затруднят поддържането на подходящи условия за различните видове животни; замърсяването на околната среда често е причина за загуба на отделни видове. Това са част от отговорите, получени чрез ChatGPT след направено проучване в рамките на няколко учебни часа по предмета „Човекът и природата“. Резултатите, които учениците от 3 б клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ получили с помощта на изкуствен интелект, бяха представени на открит урок по предмета „Човекът и природата“, на който присъстваха експерти, родители и гости. Иновативната паралелка се обучава по метода на дизайн мисленето.

Анжела Спасова обобщи получените отговори на въпроса кои са основните предизвикателства за растенията и животните в процеса на хранене, а Елена Кръстева разказа за това кои животни се срещат все по-рядко днес в сравнение с миналото – изкуственият интелект подсказал, че това са тигър, горски слон и панда, поради загубата на естествените местообитания, лова, бракониерството и изменението на климата. Възможните решения на проблема посочи Георги Киричев: строги закони, финансова подкрепа на организации за опазване на околната среда, запазване на природни резервати, обучени и оборудвани екипи за природозащита.

„Хранене на растенията и животните“ бе темата, по която началният педагог Десислава Петрова си бе поставила за цел да разшири знанията на децата за основния жизнен процес, да формира умения за анализиране на резултати от извършени опити и извличане на изводи. След като си припомниха какви условия са необходими на растенията, за да се развиват и как се групират животните според начина на хранене, третокласниците представиха проучването с помощта на изкуствен интелект.

Изключително впечатляваща бе презентацията на един от гостите на откритото занимание – гл. ас. Снежана Русинова от лаборатория „Клетъчни биосистеми“ в Института по микробиология към БАН, която разказа за пътешествието си до Антарктида. Тя бе сред участниците в 31-та българска експедиция до остров Ливингстън, а от завръщането си до момента продължава работа по проучването на антарктическите дрожди. Целта на проекта, който разработва, е да се потърсят биологично активни вещества от антарктически дрожди и да се изследва техният потенциал за лечение на рак. “Антарктида крие тайни, които ще продължат да вълнуват учените”, сподели микробиологът с децата и призна, че пътуването й до Ливингстън е оставило траен отпечатък върху нея и я е въодушевило да продължи научната си дейност.

За да докаже, че и той е научил много за Антарктида, Божидар Гарев представи своето проучване за пингвините на континента, тюлените, морския слон и антарктическия буревестник.

Родителите също не останаха пасивни по време на урока и трябваше да се включат в анкетата на децата и да дадат своето мнение за това кои са факторите на средата, застрашаващи животните, за това дали образованието може да повлияе в борбата с изчезването на определени видове. Да се ограничи застрояването, повече грижа за околната среда, застрашените видове да се размножават по изкуствен път, засилен контрол, информационни кампании за околната среда и повече резервати за диви животни бяха част от предложенията на майките и татковците за решение на наболелите проблеми.

А изводите, които направиха децата: създаване на спасителен център за животни, робот, който да следи за бракониери и за хора, които не се грижат за природата, и да изпраща предупреждения към полицията, засаждане на повече дървета, повече зоологически градини, по-строги закони. А на финала обещаха да направят Червена книга на 3 б, в която да опишат застрашени видове.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.