Учениците на Байдзар Бабикян от Арменското училище събират информация за прогреса на растенията, които отглеждат, в портфолио, пишат гатанки за тях и ги представят на изложби

Може ли едно растение да ми е приятел – този въпрос поставя пред своите третокласници началният учител от ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян” Байдзар Бабикян и прави предложение да си отглеждат зелени домашни любимци. Как проектът помага за осъществяване на връзка между теоретичните знания и практическата дейност на учениците, за социализацията и ориентирането им в информационната среда преподавателят разказа по време на Регионалната конференция на началните учители, организирана от РУО. Добрите практики на участниците във форума са събрани в електронен сборник.

През първия срок децата отглеждали растенията си, давали им имена, търсили информация за тях, наблюдавали растежа, протичащите процеси и промените, които възникват. Събираните данни прилежно нанасяли в портфолиото на своя зелен домашен любимец.

Отглеждането на растенията било включено и в учебното съдържание по изучаваните предмети. В часовете по български език и литература писали за тях гатанки и съчинение описание, търсили любопитни факти от мрежата и други подобни растения, правили снимки. Зелените домашни любимци “влезли” часовете по човек и природа и по изобразително изкуство. Те станали анимирани герои в занятията по компютърно моделиране, участвали в изложби, с тях облагородили училищното пространство.

„Децата не просто отглеждат и се грижат за растенията си, те се научават да обръщат внимание на околната среда, на взаимовръзката между живата и нежива природа, да се отнасят с разбиране към промените. Поемат отговорност за нещо напълно беззащитно, което може да им покаже дали тяхната грижа е правилна, прекалено обсебваща, навременна или не – точно както е в живота“, казва Байдзар Бабикян.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.