Третокласници влязоха в ролята на детективи в Археологическия музей по време на интерактивна игра, в която трябваше да разпознават монети. В две поредни седмици учениците от 3 б клас на СУ „Свети Константин-Кирил Философ“, заедно със своите учители, родители и студенти от Пловдивския университет „Пасий Хилендарски“, участваха в съвместна музейна образователна програма.

Първият иновативен урок се проведе с четвъртокурсници от специалност „История и културно наследство“ в Археологическия музей на тема, свързана с античността и праисторията. Домакините направиха екскурзоводски тур, чрез който запознаха гостите с Панагюрското и Дуванлийското съкровище, както и с останалите експонати от музея. Студентите включиха децата в интерактивни игри, заедно изработваха фигури от пластилин и решаваха кръстословици.

„Часът беше истинско предизвикателство за учениците, които показаха умения да анализират, синтезират, сравняват, извличат информация и да обобщават непознат текст. Урокът включваше и елементи на интердисциплинарност (аудио файл – връзка с музика), изобразително изкуство (картина с подобен сюжет), информационни технологии (анимирана презентация с включени интерактивни упражнения), пояснява началният учител Красимира Йорданова.

Вторият музеен урок се реализира със студенти 4 курс от специалност „Културна и социална антропология“ в залите на експозиция „Българско възраждане“ към Регионалния исторически музей. Децата се забавлявали с проведената образователна игра, откривайки предназначението на много експонати, научили нови термини и подробности за живота на Васил Левски, Христо Ботев, други български и местни революционери, даже положили клетва като националните ни герои някога.

„Инициативата бе не само с обучителна цел, но с възпитаване на историческо съзнание и музейна култура на учениците чрез насърчаване на тяхното любопитство, изследователски подход и креативност, умения за работа в екип“, обобщава класният ръководител Красимира Йорданова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.