Допълнителен финансов стимул и за зрелостниците, които са в първите 30% по успех на матурата по математика, химия и физика

Ще предложим студентите, които са в 10-те процента от зрелостниците с най-високи резултати на  матурата по български и литература и са избрали да получат педагогическо и инженерно образование, да получат трета стипендия. Това каза днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Той добави, че допълнителни стипендии се предвижда да получават и тези ученици, които са от първите 30 % на резултатите на зрелостния изпит по математика, химия и физика. По думите му много малко зрелостници избират да се явят на матурите по тези предмети, но редица сектори разчитат на кандидат-студенти със задълбочени познания в съответнните области.

Според Вълчев в следващите години всички висши училища ще трябва да променят учебните програми, да има повече интердисциплинарност, въвеждане на електронни ресурси. Той подчерта, че все по-важно ще е да има свързаност между висшите училищата. От факултетите, които подготвят студентите за учители, се очаква да променят учебните програми, за да подготвят бъдещите преподаватели да прилагат компетентностния подход в училище – да дават не само знания, но и да надграждат в умения.