Завидни знания за олимпизма донесоха първо място на плувкинята Тонита Анастасова в състезанието по повод патронния празник на училището

Посочете най-младия български участник на олимпийски игри, на кой състезател не е подобрен до момента рекордът и по време на коя олимпиада е въведен за първи път допинг контрол.

На тези и още десетки въпроси трябваше да дадат верни отговори участниците в днешния Олимпийски ден в Спортно училище „Васил Левски“. Надпреварата за знаещи е част от инициативите по повод патронния празник на учебното заведение. Състезанието можеше да се гледа на живо и в YouTube канала на училището. В  ролята на оценители влязоха един от най-успешните треньори по лека атлетика и носител на сребърна значка на Европейската федерация Николай Петров, проф. Лозан Митев от Национална спортна академия, старши експертът по организация на средното образование в РУО-Пловдив Жанета Вакрилова и директорът Ружка Генова.

Тази година вместо отборно, учениците от 9 до 11 клас се състезаваха индивидуално. След елиминационните кръгове 15 от тях бяха допуснати до финалите. При много от въпросите най-знаещите не чакаха да ги чуят докрай и удряха звънеца, готови да дадат верен отговор. Журито се затрудни да посочи кой от състезателите да говори за олимпийските принципи и олимпийското кредо, откъде произлиза името на игрите, за това кой състезател е участвал и на зимни, и на летни олимпийски игри и кои са имената на олимпийските шампиони на СУ „Васил Левски“.

След оспорвана надпревара победител се оказа плувкинята Тонита Анастасова. 11-класничката ежегодно участва във викторината и винаги е сред призьорите. На второ място се нареди 9-класничката Радост Ангелова (кану-каяк), а третата позиция заеха Мария Костова (кану-каяк) и Георги Дечев (футбол). Призьорите получиха ваучери за книги и козметика. За всички участници бяха предвидени грамоти и фланелки.

„Олимпийските ценности са връзката между настояще и бъдеще, те са и житейски ценности“, обърна се към своите възпитаници директорът Ружка Генова при награждаването, уверена, че ще затвърдят славата на Спортното училище в Пловдив.

Тя отличи и победителите в конкурса за рисунка и презентация на тема: „Олимпизмът и моят свят“.

По повод патронния празник се проведе и конкурс за литературна творба и дигитален продукт. Децата от 5 до 7 клас твориха на тема: „Васил Левски – частица от сърцето на всеки българин“, 8-10 клас – „Защо Левски е най-великият българин“, а учениците от 11 и 12 клас разсъждаваха върху цитата: „Роди се и поведе ни в борба. Обесен бе, но нивга не умря“.

Утре учениците от прогимназиален етап ще вземат участие във викторина „Помни миналото“.

На 17 февруари в 9.30 часа ще бъде поднесен венец пред паметника на Апостола в двора на училището, след което ще бъдат наградени 10-те най-добри спортисти за изминалата 2022 година.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.