Що е то облекло за успех на панаира на виртуалните предприятия

Сървайвър за предприемачи – сглобяват кубчето на Рубик и решават казус как се оцелява в конкурентна бизнес среда

DSCF8214

„Млад фермер стани и добитък си купи, парите при нас изхарчи и доволен ще останеш ти!” Флайъри с този призив раздаваха днес предприемачите от „Млад фермер” на панаира на трениворъчните фирми. Учениците от Търговската гимназия в Пловдив се опитваха да зарибят клиенти с атрактивен щанд, до който имаше дори животински обор. Само че пълен с плюшени играчки.

Предлагаме животни за фермата – зайци, прасета, биволи, кокошки. Имаме и собствен развъдник. Продаваме също костенурки и пчели, обясниха учениците, които са горди с оригиналната си бизнес идея. Най-голямата атракция се оказаха малките декоративни прасета, които се харчеха между 80 и 100 лева в зависимост от породата. Идеята за тях дошла от домашния любимец на ексцентричната Майли Сайръс. Някогашната Хана Монтана си имала вкъщи мини прасенце и непрекъснато публикувала снимки с него в социалната мрежа.  Любимката на тийнейджърите решила да превърне домашния си любимец в истинска звезда, като наскоро дори позирала с  Bubba Sue за корицата на списание Paper.

112 тренировъчни фирми от България, Сърбия и Черна гора, осъществяващи дейност в повече от 20 бранша – финанси, храни и напитки, ресторантьорство и хотелиерство, тълговия, строителство и озеленяване, се включиха в панаира на учебните предприятия, който се провежда днес и утре в Пловдив.

Друга от виртуалните фирми на пловдивската Търговска гимназия заложи на мотото „Ти си това, с което се храниш”. На щанда на „Биофреш” имаше подредени всякакви плодове, зеленчуци, ядки и семена с послание за здравословно хранене и замяна на бургерите със салати и фрешове.

Пекарна „Медената питка” от Русе примамваше посетителите с оригинални тестени и сладки изкушения. Сладки за бебешко парти във вид на биберон, пате или мече, както и питка с две отделения за мед и чубрица впечатлиха журито.

Демонстрация на японска чаена церемония направиха учениците от Националната търговска гимназия в София. Учениците от „Чаена градина” са категорични, че българинът няма култура за пиене на чай, затова предлагаха различни уреди и приспособления за приготвяне на горещата напитка, както и плодови и билкови смеси, зелен и черен чай.

Професионални снимки за всякакви поводи е офертата на “Работилничка за спомени” на варненските млади предприемачи. Цената за семейна фотосесия с продължителност между 40 и 60 минути е 180 лева. В нея влизат 20 обработени кадъра, обясниха учениците от Търговската гимназия вморската столица.

Съветът на жените в бизнеса също подкрепя изложението, тъй  като има национална стажантска програма и само за миналата година през нея са преминали 1200 младежи.

DSCF8205

Изключителна атракция в рамките на панаира се оказаха тестовете за интелигентност, организирани от Националното училище по роботика. Участниците трябваше да сглобят кубчето на Рубик, а след това да решават логическа задача за оцеляване в конкурентната бизнес среда на света. От няколко години създаваме впечатляващи деца, горд е ръководителят на училището Александър Чобанов.

Данъчната култура е другият акцент на форума.  На него дебютира първата в България  виртуална данъчна агенция, създадена от студенти в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Те включиха в програмата и нов конкурс – за попълване на данъчна декларация.  Предвидили сме лекции и практически занимания за подобряване на данъчната и финансовата подготовка на младите хора, каза Венелин Найденов, директор на Териториалната дирекция на НАП.

Екип на Международния панаир обучаваше участниците как по-добре да се представят на изложения, а специалисти от Националната художествена гимназия говориха за успеха на облеклото. Стане ли въпрос за продажби, нямате втори шанс да направите първо впечатление. Хората купуват доверие, честност и надеждност, така че трябва да се облечете подходящо, обясниха експертите. Освен дрехите, не по-малко важни се оказват обувките, ноктите, дъхът,  обувки, сдъвканата химикалка. Не забравяйте да се усмихвате. Ако се усмихвате, ще ви отговорят с усмивка. Гледайте човека срещу вас в очите, поздравете го с крепко ръкостискане. Поддържайте езика на тялото си отворен, са съветите на специалистите към младите предприемачи.