Средният резултат за Пловдивска област по български език е 45.93% от максималния брой точки, по математика обаче са 25.50%

Пловдивските десетокласници са постигнали много по-високи резултати на националното външно оценяване по български език, отколкото по математика. Това показват анализите на Регионалното управление на образованието.

На изпита по български са се явили 4430 ученици, които имат средно 45.93% от максималния точки. Нито един не е достигнал максималните 50, но пък има 14 с 0 точки. Неявилите се са 449.

4312 са участвали в НВО по математика, като 567 са пропуснали изпита. Средният резултат е едва 25.50% от максималния брой точки. 42 ученици са с 0 точки, но има и 10, които са с максималните 50.

ЕГ „Пловдив“ е начело на класацията по български, и то с най-голям брой ученици – 259, следвана от Математическата (210), EГ „Иван Вазов“ (231). На четвърта позиция е Националната търговска гимназия, а петото място е за Хуманитарната.

Сред училищата с най-ниски резултати са професионалните гимназии по селско стопанство в Белозем, Куклен, Брезово, Училището за ученици с нарушен слух.

Математическата гимназия оглавява Топ 10 по математика. На второ и трето място са ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“. Четвъртата позиция отново е за Националната търговска гимназия, а на пето място се нарежда ЧСУ „Дружба“, но с петима десетокласници.

Припомняме, че пловдивските десетокласници се наредиха на пето място с най-добър резултат на НВО по български език, а по математика се заеха 13 място. Преди тях са София-град, Смолян, Варна и Русе. Резултатите ще послужат за анализ на успеваемстта в МОН.