Специализиран център „Професии на бъдещето“ ще дава възможност на ученици от 9 до 12 клас да полагат тест за личностно профилиране в рамките на изложение „Световно образование” в „Гранд хотел Пловдив”

Най-добрите британски училища ще предложат академични стипендии за будни и талантливи български ученици. Сред тях са елитни образователни институции от ранга на KingsColleges,  ABBEY DLD Group и Oxford International Education Group. През последните две години Oxford International College заема първо място по резултати от А-нивата на своите възпитаници, с което измества досегашния фаворит Кардиф колидж. В състава на групата е и най-престижното британско училище D’Overbroeck’s, което от тази година разполага и с нова Тенис академия за изявени в спорта деца.

Училищата от групата ще предложат между 40% и 60% стипендия от таксата за обучение за високи резултати на специализираните тестове за прием. Академична стипендия до  40% предоставя и ABBEY DLD Group за кандидати с високо ниво по английски език и резултати от логически тест, а швейцарският InstitutMontanaZugerberg ще предложи намалена такса за записване на български деца: CHF 1’500 (вместо CHF 3’500) + 5 дни безплатен пробен престой в училището.

Още информация за желаещите да продължат образованието си зад граница зрелостници ще бъде оповестена утре по време на изложението „Световно образование+ в „Гранд хотел Пловдив”. Откриването е в 11 часа. Освен водещи британски училища, във форума участват  испански, белгийски, португалски и италиански училища с двуезични програми.

Семинар за родители или какви „подводни камъни“ крие реформата в образователната ни система при избор на предмет за ранно профилиране също е заложен в програмата на изложението. Ранната ориентация на българските ученици, въведена с реформата в българското образование, е акцент в семинарната част на изложението. Организаторите са подготвили специална презентация на тема „Промени в образователната система – новости при избора на профил и професия“. Тя ще запознае родителите с ограниченията и последствията от грешния избор на предмети при ранното профилиране на ученика. Ще бъде представен и новият специализиран семинар за родители на деца от 9 до 12 години, който ще съветва как да се справят с професионалната ориентация на тийнейджър и кои са новите професии. По време на изложението ще действа и специализиран център „Професии на бъдещето“, в който ученици от 9 до 12 клас ще  полагат кратък тест за личностно профилиране, насочващ вниманието им към нови и интересни професии.