Талант от гимназията ще представя страната ни и на Expo Sciences Люксембург, стана ясно на финала на тазгодишния Панаир на науката и иновациите

Топ трио от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ се класира за участие на най-големия научен конкурс за гимназисти в света Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF). За 11-класника Радостин Чолаков това е второ участие в престижния форум. На миналогодишното издание в Атланта той получи втора награда и $ 3000, въпреки че бе най-младият български участник, който някога се е класирал за конкурса. Тази година той отново се представи достойно на Панаира на науката и иновациите, който се проведе вчера в столицата и определя петимата български състезатели на ISEF. Конкурсът е организиран от Института по математика и информатика, с подкрепата на МОН и в партньорство с клуб „Млади таланти“.

Пред жури от учени и експерти от БАН и от други организации, Радостин защити успешно проекта си “RSTOD: Applying Auxiliary Learning Techniques for More Efficient and Controllable Task-Oriented Conversational Agents”.

За участие в конкурса се класираха също 10-класниците Стефан Гайдаров и Никола Гюлев от МГ. Останалите двама от петорката, която ще представя България, са зрелостникът от СМГ Илияс Номан и Делян Бойчев от ПМГ “Васил Друмев”.

Участие в Expo Science Люксембург спечели Демира Недева от МГ. 10-класничката се представи с проект “Фиксирани системи на Shapley-Shubik и Banzhaf индексите с един или двама президенти”.

Панаирът на науката и иновациите цели да открие таланти сред младежите между 14 и 19 години, да съдейства в бъдещото им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им.

Награда на Ricoh бе присъдена на Стоян Ганчев – 10 клас, МГ “Акад. Кирил Попов”, за проекта “Откриване и анализ на симптомите на грип с хардуер за обратна връзка в реално време”.