Във виртуална среща през последния ден преди ваканцията, лекоатлетът Румен Димитров насърчи учениците от СУ „Хр.Г.Данов“ да не спират да тренират

„Аз избрах да постигна мечтата си. И независимо колко ме убеждаваха, че футболът не е за момичета, не само успях да завърша НСА, но в момента играя в Швейцария. Борете се и успявайте!“ Така Симона Петкова – българската футоболистка, която в последните години прави международна кариера, насърчи учениците от СУ „Хр.Г.Данов“ да се развиват и да преследват набелязаните цели. 27-годишната състезателка гостува на виртуалния спортен празник на плодивското училище по покана на преподавателя по физическо възпитание Златка Габерова. Двете са състудентки от НСА, така че Симона с готовност приела поканата да отговаря на ученически въпроси.

След като завършва Академията, Симона стига до родината на футбола – играе първо в Лийдс, а след това в Уотфорд. След две години в Англия предприема и ново приключение – в Италия. Подписва договор с Бари, миналото лято прави трансфер в Емполи – все отбори от женската Серия А. След това се озова в тима на Сан Марино, който се състезава в италианската Серия Б. Сега играе за ФК „Лугано“ и е обявена за топ реализатор на отбора.

На въпрос на децата, участници във виртуалната среща, Симона разказа, че кариерата й стартира през 2009 година, когато играе първия си мач на турнир за девойки до 17 години, а в момента е атакуващ халф. Занимава се и с фрийстайл футбол, звездата, на която се възхищава, е Кристиано Роналдо и би се радвала някога да яэгледа на терена.

В ролята на водещ на онлайн срещата влезе Златка Габерова, която първо показа упражнения за загрявка с инструкцията: „Всички вкъщи на две ръце разстояние“, а след това включи и втория гост на училищния празник – лекоатлета Румен Димитров, участник в Олимпийските игри в Рио. Състезателят на троен скок стартирал кариерата си от Спортното училище в Пловдив с треньор Ива Пранджева. Децата бяха любпитни да узнаят колко са отличията му – оказаха се 40 купи от национални и международни турнири, златни, сребърни и бронзови медали.

„Намерете кой е вашият спорт и тренирайте. Опитвайте и не спирайте – спортът е здраве, дисциплина, труд“, насърчи учениците Румен Димитров.

В паузите между гостуванията и упражнения, музикални таланти на СУ „Хр.Г. Данов“ се включваха с коледни изпълнения.