Ректорът на Висшето училище по агробизнес проф. Димитър Димитров връчва заповедта на Тома Томов.

Европа стана заложник на един турски султан и вече заприлича на погребално бюро, каза на лекция пред студенти журналистът и анализатор

Ректорът на Висшето училище по агробизнес проф. Димитър Димитров връчва заповедта на Тома Томов.
Ректорът на Висшето училище по агробизнес проф. Димитър Димитров връчва заповедта на Тома Томов.

Популярният журналист и анализатор Тома Томов бе удостоен днес с почетното звание „Гост професор”  на факултета по икономика и управление във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Привличането на политическия наблюдател като лектор бе обявено от ректора проф. Димитър Димитров на лекция за мястото на България в световния хаос.

„Европа става заложник на един турски султан.  В момента той има 2.5 млн. бежанци, които държи като пистолет в слепоочието на Европа. Трябва да си много нагъл човек, когато сключваш исторически договор с Европа да кажеш, че свободата и демокрацията не значат нищо“, заяви Тома Томов. Той определи Ердоган като ислямист, ликвидирал свободата и демокрацията в Турция.

„Идват опасни месеци за Европа. Тя заприлича на погребално бюро. През три седмици политиците се хващат за ръце и казват: „ Ще издържим“. Това е оперета. Перверзна пиар кампания – колко било хубаво да сме свободни, но не отчитат, че страхът е доминация в човешките общества“, каза още Тома Томов. Според него има един елит в Европа, който е налагал десетилетия свобода, толерантност, но се събират прекалено много хора,  неподдаващи се на контрол. Те са като метастази. Вероятно идните 10 години ще решат следващите няколкостотин. Но Европа не била готова да посрещне предизвикателствата.

„Това означава големи политически промени. Всичко е възможно – може да стане голяма война, може и всичко да се оправи. Аз съм класически песимист. Не виждам достатъчни сили в нашата цивилизация, които да противопостави на това нашествие. Не е вярно, че ислямът не е войнска религия. Затова са силни. Повече от 1 милиард души изповядват исляма – не можеш да ги интегрираш или затвориш в лагери“, коментира анализаторът.

Той определи управляващата върхушка у нас като обикновени кариеристи и добави, че липсва силно патриотично политическо ядро.

„Вярвам, че българите имат шанс. Българският народ е качествен народ. Бедни сме, с комплекс за малоценност, 2 млн. българи са извън страната, 1 млн. цигани, които не може да интегрираме и елит, който живее основно за собствения си интерес и гледа от високо. Но 20 мислещи млади хора в рамките на едно поколение стигат да обърнат всичко“, заключи журналистът.