5800-800-0

„История славянобългарска“ нито пада, нито изчезва. Отива там, където може да бъде разбрана вероятно по-добре. Текстът на Паисий е основата за възраждането на нацията ни.

Така министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев обясни предложението за изучаването на знаковата творба в IX клас, а не както досега в VI, по време на днешното представяне на проектите на учебни програми за II, VI и VIII клас.

„Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, аз, като министър, няма да допусна да липсва в съдържанието. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим, ще допринесе за по-плътното усвояване на тънкостите на тези текстове. Това не са текстове, защото Ботев – отказвам да е само текст, Иван Вазов – отказвам да е само текст. Думата “текст” не е приложна и към философията – било на Хегел или на Кант.

Според министъра след месец, когато се чуят различните мнения, ще стане ясно дали е било най-правилно предложението „История славянобългарска“ да се учи в IX клас. Изброявайки останалите автори и стигайки до Ботев, Танев заяви: „Аз съм патриот и това под никаква форма не може да бъде заличено. „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, както и “Къде си, вярна, ти любов народна” и “Вятър ечи, Балкан стене” на Добри Чинтулов, както и първият куплет на марша „Шуми Марица“ ще се изучват по музика. За изучаване отпада „Бай Ганьо в банята”.

„Смятам, че не е подходящо. Ние сме в 21 век и България е мръднала специално в това отношение от тогава”, каза още министърът.

В момента в учебните програми по литература има 171 произведения. В новия вариант предложението е те да станат 140. По-подробно ще се изучават произведенията, които влизат в изпитните варианти за матура – над 90. За останалите има идея да се учат в пакет или по отделно, но не толкова подробно.

Сериозно “ощетен” в проектопрограмата по литература е Атанас Далчев. Той е предвиден за изучаване само с две стихотворения – “Повест” и “Молитва”. Христо Смирненски и Яворов също са “прекроени”. Яворов ще се изучава разпокъсано с текстове в четири класа – 7, 10, 11 и 12 клас. В 10 клас ще се изучава само българска литература, стана ясно още от проекта на сайта на МОН.