ОУ „Екзарх Антим I“ инициира кампания с Държавната агенция за закрила на детето, директорът Елеонора Лилова занесе томчета с приказки със седмокласниците от Ученическия парламент

„Ти си звезда! Ти си прелест!”, написа Мими от ОУ „Екзарх Антим I” в послание, пъхнато в книжка, до хлапе, което не живее със семейството си и е настанено в Детската къща. Учениците от училището подготвиха 350 томчета с лично обръщение към деца от центрове за настаняване от семеен тип, а членове на Ученическия парламент им ги занесоха заедно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.

Училището инициира съвместна кампания с Агенцията под мотото „Истинското богатство за човека е доброто, което е сторено за друг“. На първия учебен ден всеки ученик дойде с опакована книга със собственоръчно написано послание към деца без родители. Една част от заглавията заминават за София, откъдето ДАЗД ще ги изпрати на деца, които ползват социални услуги в страната.

„Малкият принц”, „Приказки на баба”, „Фермата”, „Котаракът в чизми”, „Хитър Петър”, “Пипи Дългото чорапче” бяха част от заглавията, които обитателите на Детската къща получиха днес от 7-класниците Йоана, Димитър и Иван.

„Най-ценното в тях е посланието от вашите връстници”, обърна се Лилова към децата между 4 и 12 г., които дойдоха да ги получат в Комплекса за социални услуги за деца и семейства. След като ги попита дали правят добро, тя обясни: „Като вършите всеки ден по едно добро, ще станете големи добри хора”.

А малките дарители пожелават: “Следвай мечтите си”, “Радвай се на детство”, „Ако си направил добро, замълчи. Ако са ти направили добро, разкажи”.

Според  данните на ДАЗД към момента само 83 деца в цялата страна са останали в институции, останалите са в Центрове за настаняване от семеен тип.

„Трябва да променим нагласите към тях и да загърбим езика на омразата. На децата от социалните услуги не бива да се гледа като на различни и да ги делим, не бива да се изпада и в милозливост. Има много примери на успешни хора, които са израснали без родителска грижа”, категорична е Елеонора Лилова.

Тя получи като подарък картина на 16-годишно талантливо момиче от ЦНСТ „Мария Тереза”, нарисувана в съвместна инициатива с КЦМ на тема „Истинското се вижда само с очите”. Рисунките ще се продават на благотворителни събития, а събраните средства ще отидат за лагер.