SONY DSC

Първокурсниците са 482, ще се обучават по актуализирани учебни планове

Тридесет и четвъртият випуск на пловдивския филиал на Техническия университет стартира новата академична година с изцяло присъствено обучение – лекции, лабораторни и практически занятия. Вузът посрещна днес 482 първокурсници от редовно и задочно обучение.

„Започваме с желание да се върнем към нормалността на академичния живот. Випуск 2021 има шанса да участва в изграждането на двадесетте нови лаборатории в Центъра по компетентност на филиала. Продължава доставката и инсталирането на лабораторното оборудване за тях“, каза при откриването директорът проф. д-р Въльо Николов.

Новата лаборатория по роботика и автоматика вече има робот за заваряване, системи за машинно зрение, мобилни роботи, лабораторни средства за изпитване на автомобили и двигатели, дистанционно управление за автомобили, изследване на летателни качества на самолети и дронове. Компютърните специалисти ще се обучават и на новата пътна станция, която се дооборудва със сензорни системи, за да се изследва трафикът на натоварени пътни артерии.

Бъдещите инженери и IT-специалисти от всички 12 специалности на вуза ще се обучават през тази година по актуализирани учебни планове за бакалавърската степен.

С „Добре дошли“ приветства първокурсниците и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

„Пловдив и регионът са най-големият индустриален център и един от големите в Югоизточна Европа. Възможностите, които дава местната икономика за реализация са огромни и това, че вие сте избрали да учите инженерна специалност е добър избор за вашето висше образование. Стотици български и международни компании, които произвеждат и изнасят за целия свят, чакат вас – да се включите активно на пазара на труда. Но преди това имате важна работа – да учите и да станете добри професионалисти и търсещи инженери“, заяви Стефан Стоянов.

Той апелира студентите да се възползват от европейските образователни програми.

Преподавателите очакват, че през тази година ще се възобнови обменът на студенти с чуждестранни технически университети, който през последните две години бе силно ограничен заради пандемията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.