SONY DSC

2 млн. лева ще бъдат инвестирани в ремонта на трети корпус на пловдивския филиал – сградата на бившия френски колеж, където ще има оборудвани 20 научни лаборатории

Пловдивският филиал на Техническия университет дава старт на академичната година утре с 400 първокурсници редовно и 100 задочно обучение. Церемонията е в 10 часа пред четвърти корпус. Общо 1800 студенти ще изучават 16 инженерни специалности.

„Най-предпочитаната специалност и през тази кандидатстудентска кампания беше „Компютърни системи и технологии“. На втора позиция вече е „Дизайн и печатни комуникации“, каза директорът на филиала проф. д-р Въльо Николов.

По план през тази академична година ще завърши ремонтът на трети корпус на филиала. Той се помещава в красива сграда, построена през 1899 година, която е архитектурно-строителен паметник на културата. За познавачите на пловдивската история тази сграда е свързана с френския девически католически колеж „Свети Йосиф“. А бъдещето й е свързано с новия Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко и енергоспестяващи системи и технологии“. Общата стойност на ремонта е около 2 млн. лева. Основната част от тези средства са предоставени безвъзмездно от ЕС, а останалите са от републиканския бюджет. Предвидено е създаване и оборудване с най-съвременна апаратура на 20 лаборатории. Значителна част от научния продукт, създаван тук, ще бъде предоставян за нуждите на индустрията в региона и страната.

„Целта ни е да подкрепим конкурентоспособността на българските фирми в производството на иновативни продукти с по-висока добавена стойност“, обясни проф. Николов. Той е категоричен, че обучението в Техническия университет – филиал Пловдив не е лесно, но получените знания и умения, и инженерната диплома, която е международно призната, са предпоставка не само за безпроблемно намиране на все по-добре платена работа по специалността за бъдещите инженери, но и за успешна кариера.