D:DCIM100MEDIAIMG_0113.JPG

Двама от отличниците се отдават на изкуствения интелект. Всички 143 абсолвенти вече имат добре платена работа

Шестима златни медалисти  дипломира днес факултетът по електроника и автоматика на пловдивския филиал на Техническия университет. С отличен успех завършват 19 студенти, а златни медали за максимални постижения в изучаването на инженерните науки получават шестима. Двама от най-силните абсолвенти от випуск 2018 имат знанията и куража да започнат да работят в областта на изкуствения интелект. „Това е направление, в което трябва да се чете и да се знае много. Хит е и роботиката“, казва деканът проф. Гриша Спасов.

Почти всички 143 студенти, завършващи деветте специалности на факултета, вече имат добре платена работа и остават в Пловдив и в България. Предпочитаната специалност от дипломиращите се е „Компютърни системи и технологии“ –  47 бакалаври, от които 6 са с отличен успех. Следващите предпочитани специалности са „Електроника“, „Електротехника“, “Автоматика, информационна и управляваща техника“.

При магистрите най-много са дипломираните в „Електротехника“ – 22 студенти . „Идват да я учат студенти, които са завършили други специалности в различни вузове. Част от тях заплащат за образованието си и учат предварително една подготвителна учебна година фундаменталните дисциплини на специалността, за да догонят колегите си с бакалавърски диплом от Техническия университет“, коментира проф. Спасов.

Много активно – още от трети курс – започват да работят младите инженери с бакалавърска степен. Изкушението на високите стартови заплати е неустоимо за повечето студенти.

„Когато един третокурсник от специалност „Компютърни системи и технологии“ започва да работи , много често стартовата му заплата е 1500 лева. Когато завърши и представи дипломата си, вече получава 2000-2200 лева. След две години работа месечното възнаграждание може да достигне и надмине 3000 лева. Стартовата заплата при другите специалности е около 1500 лева“, споделя впечатления от обратната връзка със своите студенти проф. Гриша Спасов.