Регионалният исторически музей подготвя постоянна експозиция с 200 оригинални експоната за подема на града от Освобождението до втората половина на ХХ век

Нова постоянна експозиция подготвя Регионалният исторически музей, посветена на периода, който изживява градът ни от Освобождението до втората половина на XX век. „Пловдив по пътя към модерния свят“ включва повече от 200 оригинални експоната, които представят нови градоустройствени решения, водоснабдяването и електрификацията, индустриализацията с акцент на тютюневата промишленост и промените в социалния живот с шеметното навлизане на световните технически достижения.

Очаква се изложбата да бъде готова до няколко месеца и да провокира интереса на любителите на историята и на  децата, които могат да видят и научат повече за новостите за предишните поколения – радио, телевизия, телефони. Посетителите ще имат възможност да проследят развитието на комуникациите и фотографската техника.

„От един ориенталски град по време на Освобождението, за 50-60 години Пловдив се превръща в характерен за Европа град с водоснабдяване, градоустройствен план и нова архитектура, преживявал индустриалните и технически революции в страната“, пояснява директорът Стефан Шивачев.

От музея подготвят и честването на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Предвижда се изложба на открито в Цар-Симеоновата градина и поклонение пред паметника на българския революционер и възрожденец на 14 април.