МОН получи допълнително пратка с 86 000, която ще бъде разпределена в четири области

Министерството на образованието и науката получи от Министерството на здравеопазването нова пратка с 86 000 теста за COVID-19. Доставеното количество е в рамките на втората обществена поръчка, обявена от МЗ за образователната система. Новата пратка ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца. Това ще стане в следващите дни и най-вероятно присъствено обучение ще запоне следващата седмица. Припомняме, че на 15 ноември занятията ще се водят в ОРЕС зради изборите.

Тестовете са със същите характеристики и от същия тип като избраните от МЗ при първата поръчка, резултатите от която бяха обявени на 2 ноември 2021 г.

Първата доставка от 200 000 теста беше изпратена до училищата в 13 области в страната, включително в София. Благодарение на това десетки хиляди ученици от I до IV клас се върнаха в училище днес. Техните родители се съгласиха те да бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата.

Първото тестване днес премина при добра организация. Дори в големите паралелки процесът не отнема повече от 20-30 минути.

Освен учители и непедагогически специалисти, в изследването се включиха десетки доброволци – родители, медицински специалисти, студенти по медицина, медиатори. МОН благодари за безценната подкрепа на всички тях.