83 кашона пристигнаха днес по обяд в СУ „Св. Софроний Врачански“, откъдето ще бъдат разпределени в училищата координатори за шестте района на града и общините от областта

Връщането на децата от начален етап в Пловдив и областта след тестване ще започне във вторник, обяви началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова. Преди броени минути тя посрещна двата микробуса с 83 кашона тестове, предназначени за училищата в региона. 39 840 теста ще бъдат разпределени днес между 14 и 16 часа. Училищата, които са координатори по райони и общини, ще ги получат от базата СУ “Св. Софроний Врачански” в  ЖР “Тракия”.

До  утре на обяд тестовете трябва да са доставени до всяко училище в областта. Не са определени центрове само за 3 общини – Лъки, Перущица и Сопот, като началното училище в подбалканското градче ще си вземе тестовете от Карлово.

До петък вечерта продължава набирането на декларации от родители, които искат децата им да се върнат на училище от вторник.

„Всеки кашон съдържа 24 кутии, в които има по 20 броя. Тестовете са разчетени за две процедури, като е предвиден и резерв. Очаквам да се увеличи броят на родителите, които попълнят декларации за съгласие“, каза Кръстанова. Дори в Раковски, където кметът Павел Гуджеров обяви тридневна ваканция заради остро недоволство на семействата, са заявили, че ще направят своя избор.

Данните към момента показват, че 55,18% от учениците от областта се връщат в класните стаи и 60 на сто от паралелките.

Пловдив е общината с най-много паралелки, които ще се завърнат към присъствено обучение – 74%.

В Пловдив са и най-големият брой паралелки, в които децата ще се обучават 100% присъствено. Такова желание са заявили родителите от основните училища „Ал. Константинов“, „Виктория и Крикор Тютюнджян“, „Петър Берон“, “Райна Княгиня”, „Драган Манчов“, „Елин Пелин“ и „Тодор Каблешков“. Родителите на децата от 1 до 4 клас в средните училища „П. Евтимий“, „Пейо Яворов“ и „Братя Миладинови“. Изключително висок е процентът на желаещите за тестване и в ОбУ „Йордан Йовков“, където 72% от учениците, които са изцяло от уязвими групи се връщат в клас.

Не така стои въпросът обаче с училищата в „Столипиново“. Те попадат в списъка на 34-те учебни заведения, в които нито една паралелка няма да се върне към присъствено обучение. Това са НУ „Кирил Нектариев“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОбУ „Пенчо Славейков“, СУ „Найден Геров“, НУМТИ, частно училище „Класик“.

В Кричим всички деца от двете училища в общината се връщат в клас. Училища със 100% има и в община „Родопи“. Най-нисък е процентът в Сопот, където едва 10 на сто от паралелките в начален етап са изявили желание да се върнат присъствено.

Нисък е процентът и в Асеновград – 34% от паралелките са в готовност да заменят виртуалните с реалните стаи, но процентът на децата е едва 26.