Още не са ме изгонили от вкъщи, но съм на ръба, призна с усмивка прочутият учител по физика на кръгла маса в Пловдив

Вицепремиерът Томислав Дончев му дал личния си телефон да го търси  денонощно

Прочутият физик с колежки  от кръглата маса  в Пловдив
Прочутият физик с колежки от кръглата маса в Пловдив

 

Деляна ЛУКОВА

10 000 лева от партийната каса обещал премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на прочутия учител по физика Теодосий Теодосиев от Природоматематическата гимназия в Казанлък. След като научил за перипетиите на амбициозния преподавател, който вложил всичките си спестявания за закупуването на рушащо се училище и превръщането му в школа за таланти, Борисов го поканил на лична среща. Това разказа физикът на кръгла маса за авторитета на учителя в Пловдив.

По предложение на премиера правителството ще прехвърли сградата на бившия техникум по хидравлика на община Казанлък за нуждите на школата на Теодосий, обучил десетки медалисти от световни олимпиади по физика с общо над 100 отличия – толкова, колкото са спечелили Великобритания и Франция, взети заедно. Целта е сградата да бъде ремонтирана и използвана за нуждите на школата. Общината пък ще я даде за вечно ползване на Теодосий.

„Имаше много бизнесмени, готови да направят ремонт, но се опасяваха да не им изгорят парите, ако в един момент дойде съдия-изпълнител и ни изведе от имота. Сега вече се надявам всичко да си дойде на мястото. А с част от парите, които премиерът обеща, ще подпомогна обособяването на кабинети по физика, химия и биология, каквито липсват в гимназията, където се обучават повечето от учениците ми. Финансовият министър Владислав Горанов обеща да осигури средства за разширяване на училището”, каза пред „Уча в Пловдив” физикът. А вицепремиерът Томислав Дончев му дал личния си телефон с уверението, че може да го търси по всяко време на денонощието, ако има проблем за разрешаване.

Министър-председателят казал още, че ще се търси подходящо помещение в близост до школата, за да се реализира идеята на учителя за провеждане на летни обучителни лагери.

„Природа, тишина, спокойствие. Манастирска обстановка, в която може спокойно да се работи с елита”. Така Теодосий представи мястото, където ще създаде школата си за около 15 души.

На въпрос как семейството му гледа на, меко казано, щурата му идея да хвърли 40-годишните си спестявания за училище по физика, той разказва с усмивка: „Имам неприятности, че си давам всичките пари. Още не са ме изгонили от вкъщи, но съм на ръба. Със същите пари можех да купя разкошна вила с градина за семейството,а аз взех рушащо се училище. А, и статуетка „Бяла лястовица” от „Господари”-те”, смее се физикът.