Зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова приветства учениците от ПГ по машиностроене

Бели тениски с логото на училището и зелени вратовръзки получиха като подарък всички осмокласници на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване за първия учебен ден. Тази година учебното заведение успя да реализира изцяло държавния план-прием, като още в началото на август обяви, че няма свободни места. Празникът по посрещането на най-новото попълнение възпитаници бе организиран на тенис кортовете на Бунарджика, където директорът Константин Костадинов награди миналогодишните победители в конкурсите за есе и вътрешна архитектура. Пандемията не позволи провеждането на финала на вътреучилищния футболен турнир, но директорът обеща тази година да реализира срещата. Финалистите ще играят с отбора на учителите.

„Ще ви дадем три гола аванс и накрая ще ви бием с 5:3“, заяви Костадинов. Заканата предизвика бурни скандирания, но учениците обещаха да не се дадат лесно.

8-класничката Ана-Мария и зрелостничката Красимира биха школския звънец, а директорът лисна менчето с пожелание за присъствено обучение и практика.

Гимназистите влязоха в класните стаи през новата входната врата от дъб в неокласически стил, която спечели националното състезание „Производство на изделия от дървесина“. Декоративните елементи са изработени на CNC рутера в учебната работилница. Мебелният обков е в цвят палисандър, обработен след това с вакса, а рамката е месингова. За разкош горната част е с витраж.

Зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова приветства учениците от Професионалната гимназия по машиностроене.

„Имате шанс да учите в училище, което е в крак с европейското образование и т.нар. “зелени технологии”. Европа все повече говори за електротранспорт, електромотокари и работата с тях”, каза проф. Петрова, визирайки дуалната паралелка в училището – “Електрически превозни средства”.

Директорът на инж. Кирил Саксанов припомни, че гимназията работи съвместно с „Тракия икономическа зона“, а тази година ще се изпълнява и нов проект. Ученици от 11. и 12. клас придобиват практически умения с последен модел оборудване в Центъра за професионално обучение „Тракия“.